Giardiasis er en infeksjon med Giardia Lamblia, som også kalles Giardia intestinalis.
Hvordan blir man smittet?
Man får sykdommen Giardiasis ved smitte av parasitten Giardia Lamblia. Dette er en liten tarmparasitt som smitter i form av å være en cyste. Ofte er denne cysten å finne i vannkilder (såkalt vannbåren smittevei), hvor den kan overleve i uker til måneder.
Parasitten smitter gjennom mat og drikke som er forurenset med biter av avføring, men kan også smitte seksuelt (anal-oralt).
Når man har fått i seg parasitten formerer den seg i tarmene, og kommer ut som store mengder smittsomme cyster i avføringen. Som regel er ca. 10-100 cyster nok til å bli infisert.
LES OGSÅ: Svømmekløe: Parasitt i badevann gir utslett
Hvor finnes denne parasitten?
Parasitten Giardia Lamblia forekommer i det meste av verden. Undersøkelser viser at den også finnes relativt ofte i norske drikkevann, men da i små mengder som gjerne ikke gir sykdom. Det kan likevel hende at infeksjonen er underdiagnostisert i Norge, det vil si at flere har infeksjonen uten å få diagnosen av legen.
Hvor mange har infeksjonen?
På verdensbasis regner WHO med at ca. 500 000 smittes årlig, og at ca 200 millioner i Asia, Afrika og Latin-Amerika har symptomer på infeksjon med Giardia Lamblia.
I Norge har antall tilfeller økt de siste 20 årene, noe som trolig skyldes økt innvandring og økt reiseaktivitet blant nordmenn til områder med mye Giardia-smitte.
Hvor lang er inkubasjonstiden?
Inkubasjonstiden, tiden fra du får deg parasitten til du utvikler symptomer, 5-25 dager, vanligvis 7-10 dager.
Hva er symptomer?
Infeksjonen gir som oftest ingen symptomer og det er derfor ikke uvanlig at folk er smittebærere uten å vite det. Ved akutt sykdom er symptomene gjerne:
- Vanntynn diarè
- Magekramper
- kvalme
- Luftoppstøt med råtten lukt
Ved langvarig infeksjon kan man også gå ned i vekt, i tillegg til problemer med luft i magen. Dersom du ellers er frisk går ofte infeksjonen over av seg selv etter 1-4 uker.
LES OGSÅ: Mageknip - Oppblåst og luftsmerter i magen

Hvordan forebygge infeksjonen?
Det er viktig med god toalett- og håndhygiene. Bruk ferdigprodusert drikkevann eller kok vannet før du bruker det. Det finnes ingen vaksine. Giardia lamblia overlever i klorvann.

Hvordan behandles tilstanden?
Sykdommen kan behandles med antibiotika i 7-10 dager. Anbefalt behandling er med en type antibiotika som heter Metronidazol (Flagyl), men ved behandlingssvikt finnes det andre legemidler.
Dersom du har fått påvist Giardia lamblia og har en jobb hvor det er fare for smittespredning (for eksempel hvis du arbeider med mat), eller er i kontakt med mennesker med nedsatt immunforsvar bør du ikke gå på jobb mens du har symptomer.
LES OGSÅ: Langvarig diarè, hva kan være årsaken?
Når kan man gå tilbake til jobb, skole og barnehage?
Man kan gå på jobb 48 timer etter at symptomene har forsvunnet. Barn kan gå i barnehagen etter at behandlingen er begynt og det er 2 døgn siden symptomfrihet.
Kilder:
Denne saken ble i sin helhet oppdatert og utvidet 19. mars 2018 av Katharina Eimind, lege. Kilder: 1) Tidsskrift for Norsk Lægeforening, nr.23, 2003: Underdiagnosisteres innenlandssmittede Cryptosporidium- og Giardia-infeksjoner i Norge? Iwarson-Norrby: Infektionsmedicin 2) fhi 3) Legemiddelhandboka
Opprinnelig publisert 6. november 2004. Skrevet av Siri Helene Hauge, lege. Kilder: Tidsskrift for Norsk Lægeforening, nr.23, 2003: Underdiagnosisteres innenlandssmittede Cryptosporidium- og Giardia-infeksjoner i Norge? Iwarson-Norrby: Infektionsmedicin Folkehelseinstituttet