Krysskontaminering handler om at bakteriekulturer overføres fra en matvare til en annen, hvis man ikke har gode nok rutiner og kunnskap om kjøkkenhygiene. Dette kan føre til mageinfeksjoner, matforgiftning og noen ganger kan det også gi mer alvorlig sykdom.
– En vanlig feil som gjøres på mange kjøkken er at du overfører bakterier fra én råvare over til en annen, for eksempel via dine egne fingre, bestikk eller servise, forteller Eva Lillebakken, seniorrådgiver i Mattilsynet, Seksjon biologisk mattrygghet.
Alt rått kjøtt inneholder bakterier
– Alt rått kjøtt inneholder bakterier, og det er vårt eget ansvar ikke å spre dem utover kjøkkenet, skjærefjølene og i salaten. En vanlig feil er å bruke kniv og skjærefjøl som er brukt til rått kjøtt, til å dele opp grønnsaker som skal spises rå, uten å vaske utstyret først.

Matvarer du ikke må spise rå
Lillebakken understreker at det er dine egne hender som er den største smittekilden.
– God, gammeldags håndhygiene er viktig.
Lillebakken gir flere eksempler på kjøkkentabber som kan gjøre deg syk:
1. Samme redskap på flere råvarer
Hvis du først bruker gaffel til å legge et rått kjøttstykke i panna og deretter bruker den til salaten, kan det være nok til å overføre bakterier.
– Hold rå mat unna mat som ikke skal varmebehandles. Vask kniver, skjærefjøler og kjøkkenutstyr som er blitt forurenset av råvarer, før disse brukes til tilberedning av annen mat, oppfordrer Lillebakken.

2. Samme tallerken før og etter steking
En annen feil er å legge stekt kjøtt eller fisk tilbake på samme tallerken som rått kjøtt eller rå fisk har ligget på, uten å vaske denne først.
3. For lite oppvarming
Kjøtt blir ikke nok oppvarmet eller stekt. Riktig temperatur er essensielt for å hindre at bakteriene trives og formerer seg.
– Varmebehandle kjøttet godt, for da dreper du bakteriene. Når kjøttet først er stekt, bør du kjøle det fort ned hvis du ikke skal spise det med én gang. Ved oppvarming til temperaturer over 70 grader i flere minutter blir de fleste bakterier drept. Fjørfekjøtt og malt kjøtt bør alltid gjennomstekes. For hele kjøttstykker som biff, holder det at overflaten er godt stekt. Frukt, bær og grønnsaker bør alltid skylles godt før du spiser dem, sier Lillebakken.
LES OGSÅ: Så lenge er maten holdbar

4. Glemmer å skylle
Frukt, bær og grønnsaker blir ikke skylt før du spiser dem.
Kan gi mageinfeksjon men også alvorlige tilstander
– Rått kjøtt og uvaskede grønnsaker kan inneholde sykdomsfremkallende bakterier som for eksempel Campylobacter, Salmonella og E. coli.
Diaré, oppkast, feber og magesmerter er vanlige symptomer.
– I sjeldne tilfeller kan det skje mer alvorlige sykdomstilstander som leddbetennelser, lammelser og nyreaffeksjon, avslutter Lillebakken.

Listeria – smitte og symptomer
Meldingssystem for smittsomme sykdommer (MSIS) viser at disse infeksjonene er relativt hyppige i Norge:
- Campylobacter-infeksjoner er de vanligst rapporterte mage-tarm-infeksjonene i Norge, og i 2020 ble det meldt rundt 2400 tilfeller
- For E. coli og Salmonella ble det i 2020 meldt om 438 tilfeller av salmonellose og 669 tilfeller av EHEC og E. coli-enteritt.
Lillebakken råder å følge Mattilsynets råd om god kjøkkenhygiene for å forebygge matbårne infeksjoner.