Campylobacteriose

Campylobacteriose er en tarminfeksjon forårsaket av bakterien campylobacter. Bakterien er svært smittsom og gir akutt diaré. Slik unngår du å bli syk.

INFEKSJON I TARMEN: Campylobacter kan skilles ut med avføringen i flere uker etter at man føler seg frisk. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
INFEKSJON I TARMEN: Campylobacter kan skilles ut med avføringen i flere uker etter at man føler seg frisk. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Campylobacteriose er en hyppig årsak til akutt diarésykdom på verdensbasis (1) Det er identifisert 18 forskjellige typer campylobacter bakterier, men tarminfeksjonen er hovedsaklig forårsaket av bakteriene campylobacter jejuni eller campylobacter coli (2).

Les også: Turistdiarè

Smitte

Smittemåte er gjennom inntak av forurenset mat eller drikke, og bakterien overlever i kjøleskaptemperatur. Bakterien er en del av normalfloraen hos en rekke dyr, som betyr at de har bakterien i tarmen uten at de er syke.

Kylling og fjørfe er særlig utsatt, som følge av dette startet mattilsynet i 2001 en handlingsplan mot campylobacter hos norske slaktekyllinger (3). Antall smittende nordmenn har vært økende. I 2017 ble det påvist 3884 smittetilfeller i Norge, omtrent halvparten ble smittet i utlandet (4).

En amerikansk studie (5) undersøkte smittekilden hos 214 pasienter og fant følgende:

  • 40% smittet etter inntak av kylling
  • 24% ukjent smittekilde
  • 9% smittet etter reise til utviklingsland
  • 8% smittet etter inntak av urent vann
  • 6% smittet på grunn av husdyr
  • 5% smittet etter inntak av rå melk

LES OGSÅ: Diare hos barn - hva kan årsaken være?

Inkubasjonstid

Inkubasjonstiden (tiden det tar fra man blir smittet til man blir syk) er mellom 1 og 7 dager (1).

Slik unngår du smitte:

  • Unngå urent drikkevann og bading i forurenset ferskvann
  • Styr unna upasteuriserte melkeprodukter
  • Pass på at all kylling er gjennomstekt
  • Vask kniver, skjærebrett og annet utstyr som har vært i kontakt med rå kylling grundig
  • Grundig håndhygiene
  • Skyll frukt og grønnsaker
  • Vær særlig påpasselig på reise
ULIKE SYMPTOMER: Feber, kvalme, oppkast, blodig avføring magesmerter og kramper. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock
ULIKE SYMPTOMER: Feber, kvalme, oppkast, blodig avføring magesmerter og kramper. Foto: NTB Scanpix / Shutterstock Vis mer

Symptomer på Campylobacteriose

Det mest typiske symptomet er plutselig innsettende diaré og magesmerter. 1 av 3 får feber og sykdomsfølelse før mageproblemene starter (1). Kvalme, oppkast og magekramper er vanlig. 1 av 10 får blod i avføringen i løpet av sykdomsforløpet.

Differensialdiagnoser

Campylobacter er en av årsakene til såkalt turistdiaré . Andre mulige årsaker er E. coli, Shigella, norovirus eller parasitter. Campylobacter kan påvises ved dyrkning av avføringsprøve, men sikker diagnose er ofte unødvendig. Sikker diagnostikk gjøres ved langvarig eller alvorlig sykdom.

Les også: Gastroenteritt

Forløp og behandling

Sykdommen er selvbegrensende og varer vanligvis i rundt en uke. Man kan allikevel skille ut bakterier med avføringen i flere uker etter at man føler seg frisk (1). God håndhygiene etter dobesøk forhindrer smitte av andre. Antibiotikabehandling er normalt ikke nødvendig. Som ved andre diarésykdommer er det viktig å drikke rikelig for og unngå dehydrering.

Reaktiv artritt og Guillain-Barré syndrom er to alvorlige, men svært sjeldne komplikasjoner etter infeksjonen.

Barn i barnehage og spesielle arbeidstakere

Barn i barnehage bør være hjemme til de har vært friske i to dager.

Arbeidere i matproduksjon eller matservering, og helsepersonell som arbeider med utsatte pasienter, bør utføre annet arbeid eller sykemeldes inntil de er friske og de har tatt to negative avføringsprøver (3).

Kilder:

  1. Allos, B. Uptodate: Clinical manifestations, diagnosis, and treatment of Campylobacter infection. 2018.
  2. Allos, B. Uptodate: Microbiology, pathogenesis, and epidemiology of Campylobacter infection. 2017.
  3. Folkehelseinstituttet. Tarminfeksjon med campylobacter – campylobacteriose.
  4. MSIS-statistikk. Campylobacteriose. Antall tilfeller de siste 20 årene basert på smittested; 2017.
  5. Saeed A, Harris N, DiGiacomo R. The role of exposure to animals in the etiology of Campylobacter jejuni/coli enteritis. Am J Epidemiol 1993; 137:108.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer