Om indierkte overføring av seksuelt overførbar sykdom

Spørsmål

Hei. Jeg testet negativt for hiv, hepatitt b og c og syfilis. Skal snart teste meg for muligens

Flatlus
Gonoré
Kjønnsherpes
hpv/kjønnsvorter
Klamydia
Mykoplasma
Skabb
Trikomonas

Andre kjønnssykdommer som kan smitte indirekte?

Jeg vil unngå å smitte han jeg bor med indirekte mens jeg venter. Vi har ikke noe intimt forhold. Har vært veldig renslig. Bruker egen såpe og har håndkleet mitt på eget rom.

Sex unngår jeg selvsagt nå.

Det er noen problemer som kanskje gjør at jeg bør være mer renslig enn andre mulig smittede. Har mye kviser og også en stadig soppinfeksjon på halebenet som blør. Tar kvisene i ansiktet og klør ofte der så jeg får ganske ofte blod på fingrene. Blod fra såret på halebenet kan havne på doskåla. Stemmer det at kjønnsherpes og hpv - i motsetning til hepatitt b - ikke smitter via blodsøl?

Kan gonore og klamydia smitte via blodsøl? Iallefall gonore skal kunne gå over i blodet?

Smitte ved søl av sæd? Etter onani, eller en våt drøm kan sæd havne i doskålen med urinen. Jeg sitter bestandig på do. Spesielt foran i skåla kan dette da havne og doen skyller ikke ned foran, kun på sidene og bak. Om han da setter seg etter meg ifm avføring kan han komme borti samme stedet med penis. Eller når han urinerer på samme stedet mens han sitter kan sæd sprute tilbake på penisen hans?

Andre måter for indirekte smitte? Har ikke utflod og spesielle sår. Mulig smittetidspunkt var flere år siden og dette soppsåret kom før dette.

Hva om jeg dusjer, vasker meg i skrittet eller et sted jeg blør, tar på dusjkrana og han dusjer litt senere, tar på krana og så i skrittet?

Hvor lenge kan slike bakterier/virus - spesielt kjønnsherpes, hpv, gonore og klamydia overleve utenfor kroppen?

Vasker hendene rundt 30 ganger dagen og vasker do, dusj og kraner. Dette er slitsomt men jeg bør kanskje fortsette slik?

Får testet meg om en måned kanskje og får svar en uke etter det. Kan vel holde dette gående frem til da, men om vaskinga kan reduseres, hadde jo det vært fint iallefall.

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Slik jeg forstår det du skriver ditt fant den eventuelle risikosituasjonen sted for flere år siden og siden du ikke beskriver noen direkte symptomer på seksuelt overførbar sykdom så er det nok lite sannsynlig at du ble smittet med noe. Indirekte overføring av seksuelt overførbar sykdom generelt er meget sjelden hvis det overhodet forekommer. Dette har å gjøre med mikroorganismers avhengighet av omgivende miljø som varme, fuktighet, surhetsgrad mm, dessuten vil de fleste smittestoffer generelt måtte trenge gjennom hud eller slimhinne for å forårsake sykdom og det skjer som oftest i seksuell sammenheng ved oralt, vaginalt eller analt samleie. Lus og skabb overføres ved tett hudkontakt. Du skriver at du har et kronisk sår over halebenet som har sin årsak i soppinfeksjon. Dette er et høyst uvanlig sted for å ha hudsopp, i seg selv en sjelden tilstand og dessuten ytrer hudsopp seg neppe som sår. Siden dette såret har vart i lengre tid bør du få det undersøkt av en lege som har rede på hudsykdommer, som en spesialist i hudsykdommer. Vedkommende er også spesialist i seksuelt overførbar sykdom slik at du også kan snakke med ham eller henne om overføring av disse.

Situasjonene du spør om vil neppe være farlige vedrørende overføring av mikrober, noe som selvsagt ikke bør forhindre deg i å utvise vanlig hygiene ved bruk av håndvask og toalett. Overføring av mikrober fra dusjkran til din kamerat etter at du har dusjet slik du spør om kan greit utelukkes og heller ikke vil urinsprut fra toalettet medføre noen smittefare. Mikrobene du spør om;- chlamydia, gonorebakterien, mycoplasma genitalis herpes og HPV smitter ved seksuell omgang og ikke indirekte. Trichomonas vaginalis er forholdsvis sjelden i Norge og smitter hovedsakelig mellom mann og kvinne ved samleie. Blodsmitte er først og fremst knyttet til HIV og hepatittene samt syfilis, selv om disse også overføres seksuelt. Vanligvis er overføring av de øvrige mikrobene som nevnt knyttet til seksuell omgang.

Du nevner at du skal testes om en måned. Det høres veldig lenge ut siden du går og tenker på disse spørsmålene. Hvis du oppsøker en vanlig lege som arbeider i primærhelsetjenesten eller en klinikk for seksuelt overførbar sykdom, eventuelt en ungdomsklinikk så vil du vanligvis kunne bli testet i løpet av kort tid slik at du slipper å utføre alle handlingene du beskriver, som å vaske hendene tredve ganger daglig eller renholdet som du føler at du må gjøre i husholdet. Lykke til !