Hodelus - mulig resistens?

Spørsmål

Hei. Jeg har et stort problem når det gjelder lus. For syv uker siden fikk jeg en intens kløe i håret, og jeg gikk impulsivt til apoteket for å kjøpe lusekam og kur. Mine mistanker stemte; det var lus. Siden da har jeg prøvd to hele kurer og børstet håret opptil fem ganger om dagen. Jeg har også gått til innkjøp av lusesnapperen. Men enda er jeg ikke kvitt problemet. Jeg forstår at jeg helt sikkert har gått med lus i håret over lengre tid siden jeg enda ikke er kvitt problemet. Da har det sikket vært enormt med egg i hodet også uten at jeg har merket det før. Jeg er ganske fortvilet og deprimert over problemet. Det er første gang jeg har vært oppi dette; nå synes alt bare håpløst. Jeg jobber med barn og har sikket fått dette i den forbindelse. Er det noe håp for meg, eller må jeg skalle meg helt? Jeg har langt hår og er ikke så helt lysten på å gå helt skallet. Er det noe legen min kan hjelpe meg med? Finnes det noe annet som kan ta knekken på dette utenom kurene de har på apoteket? Det er veldig snodig at jeg fortsatt har lus etter så mye greing og kurer. Kan du hjelpe meg? Hilsen en som er helt fortvilet!!!! Kvinne, 36 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!
Jeg forstår meget godt at du er fortvilet. Lus er noe herk, men normalt er de greie å bli kvitt. Du har gjennomført to kurer, sier du, men du forteller ikke hvilke. Hvis du har brukt Nix sjampo ligger det en mulig årsak til dine langvarige plager her. Det er dessverre rapportert om en sterkt økende forekomst av resistens (lusene blir motstandsdyktige) mot pyretroider, som er samlebetegnelsen på preparater av typen Nix i Norge. Her vil nok din fastlege kunne veilede deg, med henblikk på andre preparater hvor resistens ennå ikke er rapportert eller er mindre utbredt. Jeg nevner som eksempler Malation i spritløsning eller Prioderm liniment. Sjampoformen gir lavere konsentrasjon, og noen ganger fører det til at virketiden blir for kort, noe som fører til at ikke alle egg dør.
Så en liten repetisjon av hodelusens liv og levnet. Da forstår vi bedre hvordan vi skal utrydde den, og ditt tilfelle kan det være et poeng å være sikker på smittetidspunktet for å behandle personene som har smittet deg. Smittetidspunktet beregnes slik: eggene limes fast til håret ved hårrota og flytter seg ut med det voksende håret 1 cm per måned. Ved å måle avstanden fra huden til ytterste luseegg, kan man beregne sannsynlig smittetidspunkt.
Hodelusen, eller peduculus humanus capitis, som den heter på latin, smitter ved direkte kontakt, hode mot hode. De er grå, brune eller svarte, eventuelt røde når de nylig har sugd blod. De er to-tre mm lange, er uten vinger, har seks ben og krokliknende klør som de griper rundt hårene med. Klørne er viktige for lusenes overlevelse, fordi de holder seg fast i håret på denne måten. Slik fjernes de ikke ved vask, og får fortsette sin formering i hodebunnen, som er det eneste stedet de overlever. Menneskeblod er hodelusens eneste næring, og den spiser fire til åtte ganger i døgnet. For noen pasienter kan dette medføre kløe, slik du forteller om, men merkelig nok gir lusene ingen symptomer hos de fleste.
Eggene blir festet til hårskaftene på skalpen, og lusa klarer ”å legge” opptil ti egg om dagen. Egget klekkes etter en drøy uke, og vi får en nymfe. Om lag ti dager etter klekking er nymfen blitt kjønnsmoden, enten som hann eller hunn. Den lever i hodebunnen i rundt 30 dager. Du finner den oftest nær hodebunnen, bak ørene og i nakken. Der finner den næring, varme og væske.
Du merket kløe i hodebunnen som symptom på hodelus. Det skal bemerkes at kløe ikke er noe sikkert mål på om det er nysmitte eller ikke. Ved nysmitte kommer som regel kløen sent - hvis den kommer og da som følge av lusespytt når den suger blod. Spyttet inneholder en del allergene stoffer som det tar en viss tid før kroppen reagerer mot - opptil fire måneder. Derfor kan kløe ofte være et tegn på ny infeksjon av hodelus.
Kløe kan også forårsakes av seborreisk eksem i hodebunnen.
Til ditt spørsmål om du må skalle deg på hodet, synes jeg ikke at du skal gjøre det i første omgang. Få først sikkert konstatert at det foreligger luseegg eller lus. Dette kan din fastlege hjelpe deg med; han har sikkert et mikroskop hvor han kan sjekke noen hår fra din hodebunn.
Han kan også sjekke at det ikke er andre sykdommer eller tilstander som forårsaker kløe i hodebunnen din. Her kan det nevnes at noen av de preparatene som brukes mot hodelus er såpass sterke at enkelte reagerer med kløe som kan vare en stund. Derfor er det dobbelt viktig å diagnostisere om det er lus eller ikke. Slik at du unngår å overbehandle deg selv.

Håper svaret har vært til hjelp.

God bedring!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-