Slår lusealarm i svært mange fylker

Sjekk barna for hodelus nå!

LUSETID: Høsten er den store lusesesongen Foto: Shutterstock
LUSETID: Høsten er den store lusesesongen Foto: Shutterstock Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no.

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Denne uken starter nasjonal kampanjeuke mot hodelus. Folkehelseinstituttet oppfordrer alle skoler og barnehager til å arrangere dugnad mot hodelus to ganger i året for å redusere antall hodelustilfeller over tid.

Det anslås at en til to prosent av norske barn har lus til enhver tid.

LES OGSÅ: Slik smitter hodelus

Varsler mye lus i 12 fylker

LUSEALARM: Østfold, Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Finnmark, Hordaland, Møre og Romsdal, Nordland, Nord-Trøndelag, Rogaland, Sogn og Fjordane og Telemark har sannsynligvis høy forekomst av lus nå. Foto: Luseradar.no
LUSEALARM: Østfold, Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Finnmark, Hordaland, Møre og Romsdal, Nordland, Nord-Trøndelag, Rogaland, Sogn og Fjordane og Telemark har sannsynligvis høy forekomst av lus nå. Foto: Luseradar.no Vis mer

På nettstedet Luseradar.no er det et kart som viser hvor mye hodelus det er i de forskjellige fylkene. Legemiddelselskapet MEDA som selger lusemidler har brukt salgstall for å lage en oversikt over hvor det til enhver tid er størst fare for å bli smittet med lus.

Prognosen baserer seg på hvor mange lusemidler 200 Vitusapotek har solgt i de aktuelle områdene og opplysninger fra brukere, samt innrapporterte tilfeller fra brukere. Her har du selv mulighet til å registrere deg og rapportere inn om noen i familien har fått lus.

Akkurat nå i uke 35 viser oversikten at følgende 12 fylker selger mye lusemiddel for tiden:

Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Finnmark, Hordaland, Møre og Romsdal, Nordland, Nord-Trøndelag, Rogaland, Sogn og Fjordane, Telemark og Østfold.

Oppland, Sør-Trøndelang og Troms har også en del forekomst (gul), mens det er lavere forekomst (grønn) i Hedmark, Oslo, Vest-Agder og Vestfold.

LES OGSÅ: Slik ser hodelus og luseegg ut

Er det uvanlig mye lus nå?

Lus er ikke meldings- og varslingspliktig til MSIS, men hvis det oppdages lus, bør foreldre varlse skole eller barnehage. Nøyaktige tall av antall lustilfeller er derfor ikke å oppdrive.

– Det er vanskelig å si om det er mye lus nå sammenlignet med tidligere, sier Bjørn Arne Rukke, forsker ved avdeling for skadyrkontroll hos Folkehelseinstituttet.

Hodelus smitter nemlig ved hode-til-hode-kontakt, ved at lus som sitter på en persons hode krabber over til en annen persons hode når hårstråene kommer i kontakt med hverandre.

– Dersom man er i kontakt med flere personer, vil risikoene øke for at man kommer i kontakt med en som har hodelus. Dersom man for eksempel i sommerferien har vært i kontakt med mange nye personer kan således risikoen øke noe, forklarer Rukke.

– Hva er det som gjør at det blir mye lus akkurat nå?

– Lusekampanjen som kjøres nå kan gjøre at flere oppdager hodelus når mange blir undersøkt samtidig. Man kan ha gått med lus i håret over lengre tid, men så oppdager man lusene akkurat nå, sier Rukke.

LES OGSÅ: Den femte barnesykdommen

HODELUS: Slik sjekker du familien for hodelus, og dette er behandling for å bli kvitt lus. FHI anbefaler at du sjekker barn og familien minst en gang i måneden. Video: Folkehelseinstituttet Vis mer

Salget av lusemidler har flatet ut

Etter en kraftig økning i antall solgte pakninger med lusemidler frem til 2014, ser salget ut til å ha flatet ut de siste tre årene, ifølge Apotekforeningen.

– I fjor ble det solgt cirka 190 000 pakninger av de ulike lusemidlene, som er en nedgang på 12 prosent fra toppåret 2014. Hittil i år ligger slaget omtrent på samme nivå som i fjor, men vi vet ikke hvordan utviklingen blir utover høsten, som er den store lusesesongen, sier Jostein Soldal, kommunikasjonssjef i Apotekforeningen, til Lommelegen.no.

De siste årene har det kommet flere nye lusemidler på markedet, som har tatt over for en del av bruken av de kjemiske midlene som kunne gjøre lusen resistent mot behandling.

– På grunn av flere nye midler er det litt vanskelig å sammenligne år for år, men bruken av lusemidler økte uansett kraftig fra 2010 til 2014, for deretter å stabilisere seg, forteller Soldal.

SER DU EGGENE? Hodelusegg sitter fast i hårstrå, gjerne nær hodebunnen, og har en karakteristisk avlang form Foto:  NTB Scanpix / Science Photo Library
SER DU EGGENE? Hodelusegg sitter fast i hårstrå, gjerne nær hodebunnen, og har en karakteristisk avlang form Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Anbefaler lusesjekk hver måned

Folkehelseinstituttet anbefaler at man sjekker seg for hodelus minst én gang i måneden for å redusere antall tilfeller av hodelus.

– Man bør undersøke alle i husstanden med lusekam. Dersom man finner hodelus, kan man behandle de som har hodelus enten med lusemidler, greing med lusekam eller klippe håret til under 0,5 centimeter, sier Rukke.

Av lusemidler har produktene som inneholder dimetikon vist seg å være effektive mot lus, samtidig som de er enkle å bruke, ifølge forskeren.

– Det er viktig å følge pakningsvedlegg til preparatene for å behandle korrekt, råder Rukke.

SMÅ, MEN PLAGSOMME: Hodelus (Pediculus capitis) suger blod i hodebunnen og bittene kan gi kløe. De er små, bare 2-3 mm lange og gjennomskinnelige. Foto: Shutterstock
SMÅ, MEN PLAGSOMME: Hodelus (Pediculus capitis) suger blod i hodebunnen og bittene kan gi kløe. De er små, bare 2-3 mm lange og gjennomskinnelige. Foto: Shutterstock Vis mer

LES OGSÅ: Loppebitt

Symptomer på at du har hodelus

  • Kløe i hodebunnen
  • Sår og infeksjoner i hodebunnen
  • Svart pulver (luseavføring eller tomme lushuder) kan noen ganger oppdages på hodeputen eller kragen

LES OGSÅ: Har du fått et kløende utslett etter å ha badet i ferskvann eller dammer i Norge?

Hvordan oppdage lus

Hodelus finner du oftest i nakken, særlig i området bak ørene, og oppover mot issen, men de finnes ofte andre steder på hodet også.

  • Legg et hvitt håndkle over skuldrene på barnet. Hvis barnet ditt har langt hår, bør du bruke et ekstra håndkle for å fange eventuelle lus. At håndkleet er hvitt, gjør det lettere å få øye på lus.
  • Kjem systematisk gjennom håret fra hodebunnen ned til hårspissene.
  • Kjem like systematisk fra pannen og ut til hårspissene.
  • Lusene er små og et forstørrelsesglass vil være nyttig for mange. Du bør tørke kammen av på et papir. Eventuelle lus vil da tørke i løpet av et par minutter, og man vil se at de beveger seg.
  • Gjenta den samme prosessen fra nakken, for å sikre at alle eventuelle lus er fjernet. Ser du luseegg, kan du fjerne disse med fingrene.

– Barn som man finner hodelus på skal ikke sendes hjem fra skole eller barnehagen eller holdes hjemme. De skal selvsagt behandles raskest mulig, men om man går på skolen med hodelus noen timer eller en dag ekstra, er den økte smitterisikoen liten sammenlignet med at man sannsynligvis allerede har gått med lus i mange dager uten å vite om det, påpeker Rukke.

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer