LUSESJEKK: Bruk en fintannet lusekam, godt lys og et lyst håndkle. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
LUSESJEKK: Bruk en fintannet lusekam, godt lys og et lyst håndkle. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Sjekk barna for lus nå!

Hodelusa har spesielt stor utbredelse i Buskerud og Oppland nå.

Nå starter nasjonal kampanjeuke mot hodelus. Folkehelseinstituttet er blant aktørene som oppfordrer til landsomfattende dugnad mot hodelus i uke 10.
Bakgrunnen for kampanjen som gjentas to ganger i året er at dersom sjekk og behandling for lus skjer samtidig, ser det ut til å redusere antall hodelustilfeller over tid.

Folkehelseinstituttet oppfordrer foreldre til å foreta lusesjekken helgen 11.-12. mars, med fortløpende behandling dersom det er nødvendig. Hele familien bør undersøkes.

LUSEALARM: Buskerud og Oppland har sannsynligvis høy forekomst av lus nå. Hordaland og Rogaland har også en del forekomst.  Foto: Luseradar.no
LUSEALARM: Buskerud og Oppland har sannsynligvis høy forekomst av lus nå. Hordaland og Rogaland har også en del forekomst. Foto: Luseradar.no Vis mer

Akkurat nå: Flest rammet i Oppland og Buskerud

På nettstedet Luseradar.no finner man et kart som viser hvor mye hodelus det er i de forskjellige fylkene. Legemiddelselskapet MEDA som selger lusemidler har brukt salgstall for å lage en oversikt over hvor det til enhver tid er størst fare for å bli smittet med lus.
Prognosen baserer seg på hvor mange lusemidler 200 Vitusapotek har solgt i de aktuelle områdene og opplysninger fra brukere, samt innrapporterte tilfeller fra brukere. Her har du selv mulighet til å registrere deg og rapportere inn om noen i familien har fått lus.

Oversikten viser at Oppland og Buskerud er de fylkene hvor det selges mest lusemidler nå (rød). Rogaland og Hordaland har også en del forekomst (gul), mens det i resten av landet er lavere forekomst.
I fjor var det Oslo og Hordaland som lå på topp i uke 10.

HODELUS: Hodelus er ifølge Folkehelseinstituttet grå (gjennomsiktige), brune eller svarte, noen ganger også røde (om de nylig har sugd blod). Foto: NTB Scanpix
HODELUS: Hodelus er ifølge Folkehelseinstituttet grå (gjennomsiktige), brune eller svarte, noen ganger også røde (om de nylig har sugd blod). Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvorfor blir vi ikke kvitt lusa?

- Årsaken til at det er så vanskelig å bli kvitt lusa helt, er at det tar så lang tid fra man blir smittet til det oppdages. For å forhindre videre smitte, bør derfor foreldre helst sjekke barnet sitt minst en gang i måneden, fortalte Preben Ottesen, avdelingsdirektør hos Folkehelseinstituttets avdeling for skadedyrkontroll, til kk.no i fjor.

– Oftest tar det flere måneder fra man smittes til man oppdager det. I mellomtiden har lusa hatt mange generasjoner og man har rukket å smitte mange andre. Men hvis alle undersøker og behandler seg samtidig, vil dette mønsteret brytes.

Folkehelseinstituttet anbefaler også sjekk med lusekam minst en gang i måneden. Når hodelussmitte oppdages og behandles tidlig reduseres sjansen for å smitte andre.

HODELUS: Det er vanligst å finne lus i området bak ørene, i nakken og oppover mot issen. Foto: NTB Scanpix
HODELUS: Det er vanligst å finne lus i området bak ørene, i nakken og oppover mot issen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Fire enkle trinn for lusesjekk

Inger Johanne Kjelsen er apoteker på Storo i Oslo. Hun forteller at det er enkelt å sjekke barna for lus, og ikke trenger ta lang tid.
– En nasjonal kampanjeuke for lusesjekk er et bra tiltak, dette er den mest effektive måten å stoppe spredning av lus. Har du en timeplan som er presset i hverdagen, kan helgen som kommer være et fint tidspunkt, sier apoteker Inger Johanne. Hun forklarer hvordan du enkelt sjekker barna for lus i fire trinn:

  1. Legg et hvitt håndkle over skuldrene på barnet. Hvis barnet ditt har langt hår, bør du bruke et ekstra håndkle for å fange eventuelle lus. At håndkleet er hvitt, gjør det lettere å få øye på lus.
  2. Kjem systematisk gjennom håret fra hodebunnen ned til hårspissene. Skyll kammen eller tørk av den etter hvert tak. Slik fjerner du eventuelle døde lus.
  3. Kjem like systematisk fra pannen og ut til hårspissene.
  4. Gjenta den samme prosessen fra nakken, for å sikre at alle eventuelle lus er fjernet. Ser du luseegg, kan du fjerne disse med fingrene.

LES OGSÅ: Slik ser hodelus og luseegg ut

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gunnar Hasle

INFEKSJONSLEGEN

Få svar innen 3 dager for 289,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Hvis barna har lus

En effektiv og grundig lusesjekk, kan avdekke hodelus.

– Det er i så fall ingen krise. Mange oppfatter det å ha lus som stigmatiserende, men det er viktig å understreke at lus ikke har noe med renslighet å gjøre. De forekommer overalt, i alle typer familier. Allikevel er det viktig å behandle så snart som mulig. Besøk ditt nærmeste apotek for å få råd der, eller se rådene som finnes på Folkehelseinstituttets nettsider, forteller Kjelsen.

Dersom hodelus oppdages, er det ifølge Folkehelseinstituttet flere behandlinger som kan gjennomføres for å få bukt med problemet. Man kan:

  1. Behandle med lusemiddel (kjøpes på apoteket) Ved bruk av lusemiddel er det viktig å følge pakningsvedlegget
  2. Kjemme hyppig (daglig i 14 dager)
  3. Klippe håret kortere enn 0,5 cm.
Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gunnar Hasle INFEKSJONSLEGEN
Få svar innen 3 dager for 289,-