Sjekk barna for lus denne helga!

Folkehelseinstituttet oppfordrer alle familier å gjennomføre lusesjekk på barna sine. Sjekk hvilke kommuner som er hardest rammet.

MYE HODELUS NÅ: Hvis alle sjekker og behandler for hodelus samtidig kan vi bli kvitt problemet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock
MYE HODELUS NÅ: Hvis alle sjekker og behandler for hodelus samtidig kan vi bli kvitt problemet. Foto: NTB Scanpix/Shutterstock Vis mer

Folkehelseinstituttet oppfordrer hvert år til landsomfattende dugnad mot hodelus i uke 10 og 35. Kampanjen gjentas to ganger i året, og hensikten er at dersom sjekk og behandling for lus skjer samtidig, ser det ut til å redusere antall hodelustilfeller over tid.

Folkehelseinstituttet oppfordrer alle foreldre til å bli med på den nasjonale lusesjekken førstkommende helg - altså helgen 31. august til 1. september, med fortløpende behandling dersom det er nødvendig. Hele familien bør undersøkes.

LES OGSÅ: Dette er kroppslus

image: Sjekk barna for lus nå

Sjekk barna for lus nå

Mest lus i disse fylkene

På nettstedet Luseradar.no finner man et kart som viser hvor mye hodelus det er i de ulike fylkene. Legemiddelselskapet MEDA som selger lusemidler har brukt salgstall for å lage en oversikt over hvor det til enhver tid er størst fare for å bli smittet med lus.

FYLKENE MED LUSEALARM. Grønt betyr lite lus, gult betyr noe lus, og rødt betyr mye lus. Oversikten er fra uke 10, 2020. Foto: Luseradar.no
FYLKENE MED LUSEALARM. Grønt betyr lite lus, gult betyr noe lus, og rødt betyr mye lus. Oversikten er fra uke 10, 2020. Foto: Luseradar.no Vis mer

Prognosen baserer seg på hvor mange lusemidler 200 Vitusapotek har solgt i de aktuelle områdene og opplysninger fra brukere, samt innrapporterte tilfeller fra brukere. Her har du selv mulighet til å registrere deg og rapportere inn om noen i familien har fått lus.

  • Fylkene med mye lus: Østfold, Akershus, Aust-Agder, Buskerud, Finnmark, Hordaland, Hedmark, Nordland, Nord-Trøndelag, Oppland, Oslo, Rogaland, Sør-Trøndelag, Troms, Vest-Agder og Vestfold.
  • Fylkene med noe lus: Møre og Romsdal, Telemark og Sogn og Fjordane.
  • Fylkene med lite lus: Ingen.

Slik gjør du en lusesjekk

Ifølge fhi.no kan du sjekke både vått eller tørt hår.

HODELUS: Slik sjekker du familien for hodelus, og dette er behandling for å bli kvitt lus. FHI anbefaler at du sjekker barn og familien minst en gang i måneden. Video: Folkehelseinstituttet Vis mer

Lusesjekk i vått hår:

  • Du trenger godt lys, en lusekam og et hvitt håndkle
  • Det er viktig å gre nøye med en fintannet kam. Når du fukter håret vil dette hemmer lusenes bevegelse, slik at de ikke vil kunne smette fra ugredd hår og inn i allerede gredde deler av håret, og således hindre at vi får øye på dem.
  • Legg et hvitt håndkle over skuldrene når du kjemmer vått hår, og sjekk både håndkleet og kammen for lus og egg.
  • Lusene er små og et forstørrelsesglass vil være nyttig for mange. Du bør tørke kammen av på et papir. Eventuelle lus vil da tørke i løpet av et par minutter, og man vil se at de beveger seg.

Lusesjekk i tørt hår

Du kan også sjekke i tørt hår. I tørt hår beveger lusene seg, og de kan derfor være lettere å få øye på, i hvert fall hvis de er mange. Den som blir gredd kan da stå bøyd over et stort hvitt ark, og man grer fra hodebunnen og ned mot arket.

LES OGSÅ: Utslett i huden – hva kan årsaken være?

HODELUS: Hodelus er ifølge Folkehelseinstituttet grå (gjennomsiktige), brune eller svarte, noen ganger også røde (om de nylig har sugd blod). Foto: NTB Scanpix
HODELUS: Hodelus er ifølge Folkehelseinstituttet grå (gjennomsiktige), brune eller svarte, noen ganger også røde (om de nylig har sugd blod). Foto: NTB Scanpix Vis mer

Her oppholder lusa seg ofte

Hodelus liker seg best i nakken, særlig i området bak ørene, og oppover mot issen, men de finnes ofte andre steder på hodet også. De fleste vil ha få lus (1-10), og grundig sjekk av alle steder på hodet er derfor viktig for å oppdage lusa, ifølge fhi.no.

LES OGSÅ: Fortsatt tilfeller av flatlus

Hvorfor blir vi ikke kvitt lusa?

– Årsaken til at det er så vanskelig å bli kvitt lusa helt, er at det tar så lang tid fra man blir smittet til det oppdages. For å forhindre videre smitte, bør derfor foreldre helst sjekke barnet sitt minst en gang i måneden, har Preben Ottesen, avdelingsdirektør hos Folkehelseinstituttets avdeling for skadedyrkontroll, fortalt til Lommelegen tidligere.

– Oftest tar det flere måneder fra man smittes til man oppdager det. I mellomtiden har lusa hatt mange generasjoner og man har rukket å smitte mange andre. Men hvis alle undersøker og behandler seg samtidig, vil dette mønsteret brytes.

image: Barnemark - veldig smittsomt

Barnemark - veldig smittsomt

Folkehelseinstituttet anbefaler også sjekk med lusekam minst en gang i måneden. Når hodelussmitte oppdages og behandles tidlig reduseres sjansen for å smitte andre.

LES OGSÅ: Flass og sår i hodebunnen? Det kan være seboreisk eksem

Hvis barna har lus

En effektiv og grundig lusesjekk, kan avdekke hodelus.

– Det er i så fall ingen krise. Mange oppfatter det å ha lus som stigmatiserende, men det er viktig å understreke at lus ikke har noe med renslighet å gjøre. De forekommer overalt, i alle typer familier. Likevel er det viktig å behandle så snart som mulig. Besøk ditt nærmeste apotek for å få råd der, eller se rådene som finnes på Folkehelseinstituttets nettsider, forteller Kjelsen.

HODELUS: Det er vanligst å finne lus i området bak ørene, i nakken og oppover mot issen. Foto: NTB Scanpix
HODELUS: Det er vanligst å finne lus i området bak ørene, i nakken og oppover mot issen. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Gi beskjed til skole og barnehage

Foreldre eller foresatte som oppdager hodelus, bør varsle skole eller barnehage samt foreldre til nære skole- eller fritidsvenner av barnet, slik at de også kan bli sjekket og eventuelt behandlet.

Slik tar du knekken på hodelus

Dersom hodelus oppdages, er det ifølge Folkehelseinstituttet flere behandlinger som kan gjennomføres for å få bukt med problemet. Man kan:

  1. Behandle med lusemiddel (kjøpes på apoteket) Ved bruk av lusemiddel er det viktig å følge pakningsvedlegget
  2. Kjemme hyppig (daglig i 14 dager)
  3. Klippe håret kortere enn 0,5 cm.
image: Hodelus: Symptomer og behandling

Hodelus: Symptomer og behandling

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gunnar Hasle INFEKSJONSLEGEN
Få svar innen 3 dager for 289,-