Kroppslus (kleslus)

Kroppslus sees ved dårlige hygieniske forhold og er svært sjelden i Norge.

KROPPSLUS: Kalles også kleslus. Svært sjeldent i Norge i dag. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
KROPPSLUS: Kalles også kleslus. Svært sjeldent i Norge i dag. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Kroppslusa heter pediculus humanus på latin, og kalles også kleslus. (2)

Hva er kroppslus?

Kroppslus lever i huden på mennesker. Dårlig hygiene er en forutsetning for at kroppslus kan leve på mennesker, i motsetning til hodelus og flatlus. , der hygiene ikke har noen betydning. Bittene gir kløe.

Utbredelse

Før i tiden var kroppslus meget vanlig. Den kan overleve på mennesker som sjelden eller aldri skifter til rene klær. Den er derfor svært sjelden i Norge i dag. Derimot er kroppslus fremdeles vanlig i deler av Afrika, Asia, Mellom- og Sør-Amerika. (1) Kroppslus er også identifisert i uteliggermiljø. (3)

ULIKE TYPER LUS: Øverst til høyre flatlus, til venstre kroppslus, nederst hodelus. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
ULIKE TYPER LUS: Øverst til høyre flatlus, til venstre kroppslus, nederst hodelus. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Smitte

Kroppslusa holder hovedsakelig til i klærne og går over på kroppen for å suge blod. Kroppslus smitter ved kroppslig kontakt eller ved bruk av samme klær. Lusa kan ikke trives på folk med normal god hygiene som skifter og vasker klærne i varmt vann. (1)

Hvordan ser kroppslus ut?

Kroppslusa er helt lik hodelusa, men litt større, 2,5-3,6 mm. Lusa er lys, gråbrun og ca. 2 mm lang. Den er artsspesifikk og overlever bare i tett kontakt med mennesker.

Symptomer

Symptomene er kløe, eventuelt et lett utslett, mest under armene og på ryggen. Lus og egg finnes lettest i sømmer i tøyet og blir borte ved vask.

Hvordan oppdage kroppslus?

Kroppslus holder hovedsakelig til i tøyet, særlig i trøya eller skjorta, og av og til i kroppsbehåringen. Den finnes aldri i hodehårene

Behandling

Behandlingen er bedret hygiene.

Kilder: 1) Fhi.no 2) SML 3) Norsk Legemiddelhåndbok