Kroppslus (kleslus)

Kroppslus sees ved dårlige hygieniske forhold og er svært sjelden i Norge.

KROPPSLUS: Kalles også kleslus. Svært sjeldent i Norge i dag. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
KROPPSLUS: Kalles også kleslus. Svært sjeldent i Norge i dag. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Spør en lege!

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Kroppslusa heter pediculus humanus på latin, og kalles også kleslus. (2)

Hva er kroppslus?

Kroppslus lever i huden på mennesker. Dårlig hygiene er en forutsetning for at kroppslus kan leve på mennesker, i motsetning til hodelus og flatlus. , der hygiene ikke har noen betydning. Bittene gir kløe.

Utbredelse

Før i tiden var kroppslus meget vanlig. Den kan overleve på mennesker som sjelden eller aldri skifter til rene klær. Den er derfor svært sjelden i Norge i dag. Derimot er kroppslus fremdeles vanlig i deler av Afrika, Asia, Mellom- og Sør-Amerika. (1) Kroppslus er også identifisert i uteliggermiljø. (3)

ULIKE TYPER LUS: Øverst til høyre flatlus, til venstre kroppslus, nederst hodelus. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
ULIKE TYPER LUS: Øverst til høyre flatlus, til venstre kroppslus, nederst hodelus. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Smitte

Kroppslusa holder hovedsakelig til i klærne og går over på kroppen for å suge blod. Kroppslus smitter ved kroppslig kontakt eller ved bruk av samme klær. Lusa kan ikke trives på folk med normal god hygiene som skifter og vasker klærne i varmt vann. (1)

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gunnar Hasle

INFEKSJONSLEGEN

Få svar innen 3 dager for 399,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Hvordan ser kroppslus ut?

Kroppslusa er helt lik hodelusa, men litt større, 2,5-3,6 mm. Lusa er lys, gråbrun og ca. 2 mm lang. Den er artsspesifikk og overlever bare i tett kontakt med mennesker.

Symptomer

Symptomene er kløe, eventuelt et lett utslett, mest under armene og på ryggen. Lus og egg finnes lettest i sømmer i tøyet og blir borte ved vask.

Hvordan oppdage kroppslus?

Kroppslus holder hovedsakelig til i tøyet, særlig i trøya eller skjorta, og av og til i kroppsbehåringen. Den finnes aldri i hodehårene

Behandling

Behandlingen er bedret hygiene.

Kilder: 1) Fhi.no 2) SML 3) Norsk Legemiddelhåndbok