KROPPSLUS: Kalles også kleslus. Svært sjeldent i Norge i dag. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
KROPPSLUS: Kalles også kleslus. Svært sjeldent i Norge i dag. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Kroppslus (kleslus)

Kroppslus sees ved dårlige hygieniske forhold og er svært sjelden i Norge.

Kroppslusa heter pediculus humanus på latin, og kalles også kleslus. (2)

Kroppslus er en av tre lusearter som kan leve på mennesker. De to andre er hodelus og flatlus. Dårlig hygiene er en forutsetning for at kroppslus kan leve på mennesker, i motsetning til hodelus og flatlus, der hygiene ikke har noen betydning.

Utbredelse

Bittene gir kløe. Før i tiden var kroppslus meget vanlig. Den kan overleve på mennesker som sjelden eller aldri skifter til rene klær. Den er derfor svært sjelden i Norge i dag. Derimot er kroppslus fremdeles vanlig i deler av Afrika, Asia, Mellom- og Sør-Amerika. (1) Kroppslus er også identifisert i uteliggermiljø. (3)

ULIKE TYPER LUS: Øverst til høyre flatlus, til venstre kroppslus, nederst hodelus. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
ULIKE TYPER LUS: Øverst til høyre flatlus, til venstre kroppslus, nederst hodelus. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Smitte

Kroppslusa holder hovedsakelig til i klærne og går over på kroppen for å suge blod. Kroppslus smitter ved kroppslig kontakt eller ved bruk av samme klær. Lusa kan ikke trives på folk med normal god hygiene som skifter og vasker klærne i varmt vann. (1)

Annonse

LURER DU PÅ NOE?

Spør en av våre leger.

Gunnar Hasle

INFEKSJONSLEGEN

Få svar innen 3 dager for 299,-

Du kan være anonym.

Still et spørsmål

Hvordan ser kroppslus ut?

Kroppslusa er helt lik hodelusa, men litt større, 2,5-3,6 mm. Lusa er lys, gråbrun og ca. 2 mm lang. Den er artsspesifikk og overlever bare i tett kontakt med mennesker.

Symptomer

Symptomene er kløe, eventuelt et lett utslett, mest under armene og på ryggen. Lus og egg finnes lettest i sømmer i tøyet og blir borte ved vask.

Hvordan oppdage kroppslus?

Kroppslus holder hovedsakelig til i tøyet, særlig i trøya eller skjorta, og av og til i kroppsbehåringen. Den finnes aldri i hodehårene

Behandling

Behandlingen er bedret hygiene.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Gunnar Hasle INFEKSJONSLEGEN
Få svar innen 3 dager for 299,-

Kilder: 1) Fhi.no 2) SML 3) Norsk Legemiddelhåndbok