Hodelus: Symptomer og behandling

Lus er et blodsugende insekt uten vinger. Det finnes mange arter. Hos mennesker er hodelus vanligst.

HODELUS: Slik sjekker du familien for hodelus, og dette er behandling for å bli kvitt lus. FHI anbefaler at du sjekker barn og familien minst en gang i måneden. Video: Folkehelseinstituttet Vis mer

Vi gjør oppmerksom på at denne artikkelen ikke er oppdatert de siste to årene. Utviklingen innen medisin går raskt, og informasjonen kan derfor være foreldet.

Publisert
Sist oppdatert

Du vil fra 1. mai 2023 ikke finne noe nytt innhold på Lommelegen. Vi jobber med å avvikle siten. Inntil videre kan du fortsatt lese alt innholdet som før. Lommelegens rådgivningstjeneste ble lagt ned fra 1. mai 2023 og det er ikke lenger mulig å sende inn helsespørsmål til Lommelegen.

Har du spørsmål om personvern? Send en mail til pvo@aller.com. Andre spørsmål kan sendes til kundeservice@aller.no..

PS: Artiklene på Lommelegen er laget for å gi deg generell kunnskap og skal ikke erstatte medisinske råd eller behandling hos helsepersonell. Oppsøk lege hvis du trenger medisinsk hjelp.

Hodelus har den medisinske betegnelsen: Pediculus humanus capitis (1)

Slik smitter hodelus

I følge fhi, skjer smitte ved at hodelus, oftest voksne lus, kryper fra en person til en annen når hodene legges inntil hverandre. Lus kan ikke hoppe, men kryper fra hårstrå til hårstrå. Hvis lusa kommer bort fra hodebunnen er det svært liten sjanse for at den vil kunne etablere seg på nytt. Den vil fort bli svak og overlever maksimalt 1-2 døgn. Vask av møbler, leker, kosedyr og lignende er derfor unødvendig.

Smitte via gjenstander som klær, møbler, kosedyr eller andre gjenstander er lite sannsynlig. Det finnes likevel en viss mulighet for at lus kan spres med kammer og børster, og vask eller frysing av disse bør gjennomføres dersom det er hodelus i husstanden. Å låne hodeplagg av en med lus anbefales ikke, selv om sjansen for spredning med luer anses som liten. (2)

Symptomer på at du har lus

Kløe i hodebunnen er et vanlig tegn på hodelus. Lusas spytt inneholder stoffer som, når de kommer inn i huden, utløser kløe. Det er imidlertid ikke alle med lus som opplever kløe. Et annet symptom på lus er sår og infeksjoner i hodebunnen som følge av opprevne lusebitt. Et svart pulver, luseavføring eller tomme lusehuder, kan man av og til oppdage på hodeputen eller kragen.

SER DU EGGENE? Hodelusegg sitter fast i hårstrå, gjerne nær hodebunnen, og har en karakteristisk avlang form. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library
SER DU EGGENE? Hodelusegg sitter fast i hårstrå, gjerne nær hodebunnen, og har en karakteristisk avlang form. Foto: NTB Scanpix / Science Photo Library Vis mer

Hvordan ser lus og egg ut?

Eggene er ovale og grå, brune eller lyse. Eggene er limt fast til håret nær hodebunnen. Hvis du er usikker på om du ser flass eller egg, så se på formen. Flass løsner lett hvis du skraper på hudbunnen, egg er limt fast til hårstrå og har en karakteristisk avlang form. Se bildet over.

Lusa kan det være vanskeligere å få øye på, men har karakteristiske raske bevegelser. En voksen hodelus er cirka 2 millimeter lang, maksimalt 3 millimeter lant, og kan derfor være vanskelig å se mellom hårstråene.

De fleste vil ha få lus (1-10), og grundig sjekk av alle steder på hodet er derfor viktig for å oppdage lusa.

HODELUS: Blir maksimalt 3 millimeter lange. Foto: NTB Scanpix
HODELUS: Blir maksimalt 3 millimeter lange. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Hvordan oppdage lus

Hodelus finner du oftest i nakken, særlig i området bak ørene, og oppover mot issen, men de finnes ofte andre steder på hodet også.

  • Legg et hvitt håndkle over skuldrene på barnet. Hvis barnet ditt har langt hår, bør du bruke et ekstra håndkle for å fange eventuelle lus. At håndkleet er hvitt, gjør det lettere å få øye på lus.
  • Kjem systematisk gjennom håret fra hodebunnen ned til hårspissene.
  • Kjem like systematisk fra pannen og ut til hårspissene.
  • Lusene er små og et forstørrelsesglass vil være nyttig for mange. Du bør tørke kammen av på et papir. Eventuelle lus vil da tørke i løpet av et par minutter, og man vil se at de beveger seg.

  • Gjenta den samme prosessen fra nakken, for å sikre at alle eventuelle lus er fjernet. Ser du luseegg, kan du fjerne disse med fingrene.

Behandling av hodelus

Kjøp lusemidler som virker Det finnes mange ulike lusemidler å få kjøpt. Bjørn Arne Rukke, Seniorforsker i Avdeling for skadedyrkontroll, Folkehelseinstituttet, anbefaler lusemiddel med dokumentert effekt som du kan kjøpe på apoteket:

- Lusemidler som inneholder virkestoffet dimetikon (Linicin 15 min Solution, NYDA og Hedrin), er de preparatene som det er best vitenskapelig dokumentasjon på at virker mot hodelusinfestasjon. Disse anbefales derfor framfor andre midler.

Man kan også klippe håret kortere enn 0,5 cm. (3)

Bare de som får påvist lus skal behandles. Det er viktig å undersøke alle i familien, klassen eller barnehagen for å finne ut hvem som har lus og som skal behandles. Lærere og barnehageansatte må også undersøkes.

Lus er ikke et tegn på urenslighet

Mange oppfatter det å ha lus som stigmatiserende, men det er viktig å understreke at lus ikke har noe med renslighet å gjøre. De forekommer overalt, i alle typer familier.

Forebygging av lus

Folkehelseinstituttet og flere initiativtakere har en lusesjekk-kampanje uke 10 og 35 hvert år. Dersom sjekk og behandling for lus skjer samtidig, ser det ut til å redusere antall hodelustilfeller over tid.

Folkehelseinstituttet oppfordrer foreldre til å undersøke barna månedlig for lus.

Er det økning av lusetilfeller?

- Vi har ikke noen indikasjon på om det er en økning i forekomst av hodelus ut over at salget av lusemidler har økt de senere årene, og at dette kanskje kan være en indikasjon på en viss økning, forteller Rukke. Folkehelseinstituttet vil høsten 2018 sette i gang en undersøkelse ved 41 skoler i Norge for å kartlegge om det er en økning i antall tilfeller hodelus.

Kilder: 1) Sml.no 2) Fhi 3) Fhi brosjyre

Artikler på Lommelegen er skrevet av leger, sykepleiere, andre helsefaglige yrkesgrupper eller journalister. Forfatter, helseprofesjon og dato oppgis på alle artikler.

Vi har strenge retningslinjer for hvilke kilder vi bruker i våre artikler, og vi fremmer ikke fenomener som ikke er vitenskapelig bevist, som for eksempel alternativ behandling.

Lommelegen arbeider etter Vær Varsom-plakatens regler for god presseskikk. Vi ønsker at våre medisinske artikler skal være så nøyaktig som mulig, og hvis du finner noe feil eller unøyaktig informasjon i våre artikler, kontakt redaksjonen. Artikler som er utdatert er merket.

Les mer om medisinsk kvalitetssikring
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Lommelegen er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer