Zika i Washington?

Spørsmål

Vi prøver å bli gravid. Min mann har vært i Washington DC. Jeg lurer derfor på om det er trygt for oss å fortsette å prøve å bli gravide med tanke på zika smitte? Jeg finner kilder på zika utbrudd i Texas og Florida, men ingen kilder på utbrudd i Washington, men registrerte tilfeller som har fått smitten på grunn av reiser. Forskning.no viser til at det er funnet mygg som kan bære zika virus i Washington. Hvor reell er denne risikoen for at min mann er smittet? han har noen myggstikk etter turen som klør veldig.

http://forskning.no/2016/01/myggen-som-kan-baere-zika-viruset-funnet-i-washington-dc

Bør mannen min vente 4 uker og teste seg før zika smitte før vi fortsetter å prøve å bli gravide, eller er det trygt å allerede nå fortsette å prøve å bli gravide?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg vil først innlede med å sitere fra Folkehelsa sin sider om Zika:

"Gravide som har oppholdt seg i landet eller har blitt gravid under oppholdet bør få tatt en zikatest hos fastlegen. Dersom partner også har oppholdt seg i et zikaområde bør han bruke kondom eller avstå fra seksuell aktivitet under hele graviditeten. Alternativt kan mannen få tatt en test tidligst 4 uker etter hjemkomst. Kondom bør brukes fram til testresultat foreligger.
Menn som har oppholdt seg i landet og har en gravid seksualpartner, bør bruke kondom eller avstå fra seksuell aktivitet under hele graviditeten. Alternativt kan mannen få tatt en test tidligst 4 uker etter hjemkomst. Kondom bør brukes fram til testresultat foreligger. Kvinner som har oppholdt seg i landet bør vente 8 uker etter hjemkomst før de blir gravide. Dersom mannen har oppholdt seg i områder med zikaforekomst bør paret vente 6 måneder før graviditet. Dersom paret ikke kan vente kan test tilbys tidligst 4 uker etter hjemkomst. Kondom bør brukes fram til testresultat foreligger."

Men: I USA har Zika kun vært påvist i Cameron county i Texas. Dette pr 28.07.17. Zika er ikke påvist i Washington.

Det at den myggen som kan være vært for zikaviruset, er påvist i Washington, er jo ikke det samme som at viruset finnes der. Det er faktisk ikke påvist zikasmitte i Washington. Det er myggen er funnet der, er et funn som teoretisk sett kan bety at smitte kanskje kan oppstå der i fremtiden, men ikke noe annet.
Derfor er det ikke grunn til hverken bekymring eller utsettelser for deres vedkommende, når det gjelder det å forsøke å bli gravid.

Håper det var et klart og greit svar. Ha det bra og lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-