Zika i Washington?

Spørsmål

Vi prøver å bli gravid. Min mann har vært i Washington DC. Jeg lurer derfor på om det er trygt for oss å fortsette å prøve å bli gravide med tanke på zika smitte? Jeg finner kilder på zika utbrudd i Texas og Florida, men ingen kilder på utbrudd i Washington, men registrerte tilfeller som har fått smitten på grunn av reiser. Forskning.no viser til at det er funnet mygg som kan bære zika virus i Washington. Hvor reell er denne risikoen for at min mann er smittet? han har noen myggstikk etter turen som klør veldig.

http://forskning.no/2016/01/myggen-som-kan-baere-zika-viruset-funnet-i-washington-dc

Bør mannen min vente 4 uker og teste seg før zika smitte før vi fortsetter å prøve å bli gravide, eller er det trygt å allerede nå fortsette å prøve å bli gravide?

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Jeg vil først innlede med å sitere fra Folkehelsa sin sider om Zika:

"Gravide som har oppholdt seg i landet eller har blitt gravid under oppholdet bør få tatt en zikatest hos fastlegen. Dersom partner også har oppholdt seg i et zikaområde bør han bruke kondom eller avstå fra seksuell aktivitet under hele graviditeten. Alternativt kan mannen få tatt en test tidligst 4 uker etter hjemkomst. Kondom bør brukes fram til testresultat foreligger.
Menn som har oppholdt seg i landet og har en gravid seksualpartner, bør bruke kondom eller avstå fra seksuell aktivitet under hele graviditeten. Alternativt kan mannen få tatt en test tidligst 4 uker etter hjemkomst. Kondom bør brukes fram til testresultat foreligger. Kvinner som har oppholdt seg i landet bør vente 8 uker etter hjemkomst før de blir gravide. Dersom mannen har oppholdt seg i områder med zikaforekomst bør paret vente 6 måneder før graviditet. Dersom paret ikke kan vente kan test tilbys tidligst 4 uker etter hjemkomst. Kondom bør brukes fram til testresultat foreligger."

Men: I USA har Zika kun vært påvist i Cameron county i Texas. Dette pr 28.07.17. Zika er ikke påvist i Washington.

Det at den myggen som kan være vært for zikaviruset, er påvist i Washington, er jo ikke det samme som at viruset finnes der. Det er faktisk ikke påvist zikasmitte i Washington. Det er myggen er funnet der, er et funn som teoretisk sett kan bety at smitte kanskje kan oppstå der i fremtiden, men ikke noe annet.
Derfor er det ikke grunn til hverken bekymring eller utsettelser for deres vedkommende, når det gjelder det å forsøke å bli gravid.

Håper det var et klart og greit svar. Ha det bra og lykke til!

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Send inn ditt spørsmål nå, og få svar fra en lege på mail innen 3 dager fra kr. 259,-.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn