Vorter og virus

Spørsmål

Hei.

Iflg flere plasser på nettet så kan man ha kjønnsvorter uten å ha vorter. Da har man et virus. Har jeg forstått dette riktig.

Er det viruset eller vortene som smitter videre???

Siden ikke alle får vorter så kan man i utgangspunktet ha kjønnsvorter. Det vil si at man kan ha blitt smittet, så flere år etter så kommer vortene.

Hvilke symptomer har man hvis man ikke har vorter???

Håper på svar fra dere.

Sykdommer: Kjønnsvorter??

Mann, 27 år

Svar

Hei!

Et virus er jo et smittestoff som lager infeksjon i kroppen. Vortevirus er svært vanlig, noen varianter gir vanlige hudvorter, andre typer gir kjønnsvorter.

Du tenker sikkert på en vorte som en kul som stikker opp fra huden, med litt ruglete overflate. Imidlertid behøver ikke vorter å se slik ut, de kan være helt flate, feks på kjønnsorganer eller på fotsåler.
Flate vorter har ikke nødvendigvis symptomer, hvis de bare ligger i hudnivå kan de være helt uproblematiske. Imidlertid kan man på et tidspunkt oppdage dem, og da ønsker man ofte å bli kvitt vortene.

Hos kvinner kan slike kjønnsvorter på livmormunnen være disponerende for livmorhalskreft og derfor behandles de som regel. Noen slike vorter kan også gjøre slimhinnen skjør og lett lage småblødninger.