Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vesikoureteral refluks (VUR) hos jente på 11 måneder

Spørsmål

Hei! Jeg har en datter på 11 mnd som har siden 6 mnd alder vært inn og ut av sykehuset på grunn av urinveisinfeksjoner. I starten så kom hun inn til sjekk på barne mottaket, de tok urinprøver, blodprøver osv- og urinen ga alltid utslag på laucacytter, blod og nitritt. Hun fikk antibiotika kurer i hopetall etter hver innleggelse, så tok det i gjennomsnitt 2 uker før hun på nytt ble syk. Symptomene var alltid det samme; lett stigende feber, gråter mye, dårlig matlyst. Etterhvert som tiden gikk så fikk vi kun utslag på laucacytter og blod (jeg har egne stix hjemme for å teste), vi kom inn på sykehuset, de tok de samme testene, og ble sendt hjem med antibiotika. Nå har hun vært til MUCG (røntgen av urinveier med kontrast) og det ble påvist vesikoureteral refluks på begge sider, grad 3 og 4. Hun er nettopp ferdig med en Keflex kur og går nå over på trimetoprim forebyggende behandling. Vi som foreldre er ganske fortvilet over hele situasjonen, da vi kunne ønske det ble gjort mer. Hun har gått på trimetoprim tidligere (forebyggende) men ble fortsatt syk på under en uke, men igjen så vil de sette henne på den samme medisinen i håp om at det fungerer. De tror at hun vil vokse det av seg, men etter utallige innleggelser, dårlig kommunikasjon fra sykehuset og de samme medisinene om og om igjen så mister vi tillit til at det blir gjort riktig. Hun har gått på det meste av antibiotika som de små kan få, ingenting har hjulpet i det lange løp og hun blir alltid syk igjen. Siste beskjeden vi fikk fra sykehuset var at de ønsket å sette henne på trimetoprim forebyggende, siden poliklinikken ikke har mulighet til å ta henne inn før sen januar/februar. Vi ble også fortalt at de svært sjeldent opererer for dette, da de fleste vokser det av seg. Det er vel og bra, men vi ser ingen bedring og har ikke gjort på 6 mnd, det er vondt å se hun gå igjennom det samme hver 2 - 3 uke. Er det noe mer her som kan bli gjort? er det noe mer vi kan gjøre? Vi trenger sårt noen gode råd.

Kvinne 11
Svar

Hei og takk for henvendelsen. Jeg forstår godt deres frustrasjon og uro. Barnet deres har altså fått oppdaget VUR  ved noen måneders alder etter flere urinveisinfeksjoner. Grad 3-4 av 5. Det betyr en utvidelse av urinlederes og at urinen går bakover og opp i nyrebekkenet, samt at nyrebekkenet er noe utvidet. Dette kan skade nyrevevet på sikt om det blir flere infeksjoner. Graden av refluksen samt deres datters alder gjør at legene nok diskuterer hva som er best å gjøre. For barn under 1 år er det svært stor sjanse for at det går tilbake av seg selv. Da det har vært flere infeksjoner og man har sett grad 3-4 har de bestemt at hun skal stå profylaktisk på antibiotika. Det er praksis barneleger generelt vil anbefale. Dere er usikre på valg av Trimetoprim da hun tidligere har fått infeksjon under denne behandlingen. Alternativet vil være Furandantin som dere sikkert kjenner til. Ofte starter man med Trimetoprim og så kan man gå over til Furandantin om man finner at barnet har en infeksjon med bakterier som er resistente mot Trimetoprim. Dette kan dere snakke med legene om da jeg forstår at dere er usikre på akkurat dette. Jeg synes også dere kan spørre direkte igjen om det kan være aktuelt med et kirurgisk inngrep. Det kan være aktuelt om barnet får infeksjon under pågående antibiotika behandling. Samtidig gjør man dette sjelden på barn under 1 år. Valget om kirurgi er vanskelig og sammensatt og det er kanskje derfor dere også føler at det er uklart og dere blir usikre. Jeg vil anbefale dere å ta kontakt med sykehuset, dere kan be om å bli oppringt at legen som har skrevet ut antibiotika profylaktisk nå og få en samtale om deres uro. Mest sannsynlig vil man nå uansett vente å se om det går bra på profylaktisk antibiotika, men spør gjerne om valg av type. Ellers tenker jeg at legenes valg er vanlig praksis og dette er ikke helt enkelt. Jeg forstår godt deres uro, men jeg tenker at dette ikke er mer dere kan gjøre nå enn å ta en telefon med deres uro til barnelegene. Så håper jeg at det ikke blir flere infeksjoner, eller at dere føler dere blir tatt på alvor. Lykke til! Hilsen legen

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-