Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Våre besteforeldre har økt risiko for alvorlig coronasykdom

Spørsmål

Hei, Vi har noen spørsmål om Covid19 vi ikke finner ut av, Jeg håper da Lommelgen kan svare oss på dette. Vi lurer på dette grunnet vår syke bestefar alder 88år. Han har hyppig lungebetennelse. Bestemor er også mye plaget med lungene, alder 82 år. Hvor mange sykepleiere / helsearbeidere fra sykehus (helsevesenet) er smittet pr i dag påvist Covid19? Lurer da også på hvor stor denne prosenten er i forhold til resten av befolkningen. Vår tante jobber på Intensiven.. Denne sykepleieren nevnt over er på besøk/oppfølging annenhver dag til Bestemor. Er dette trygt? Jeg er redd dette kan være slutten for våre kjære. Vennligst hjelp meg å forstå. Tillegsinfo: Min Tante på ca 40 år jobber som sykepleier på intensiven på et sykehus. Der mottak av korona smittede (hittil 3 stk). Vi i familien ønsker å stoppe hennes hyppige besøk til de gamle grunnet smittefare, men vi er usikre på hvordan dette kan gjennomføres.. Vi trenger en saklig/skriftlig måte å legge dette fram for henne på. Denne damen mener hun er en bedreviter i forhold til resten av befolkningen. Vi er en bekymret familie som frykter dette kan ha fatale konsikvenser.. Jeg regner med at vårt svar er «forhåndsregler må følges» men det gjør det ikke her. Det brukes ikke hansker/munnbind og butikkvarer desinfiseres ikke før de leveres. En guide for henne/besøkende ville hjulpet oss.. Er dette noe du/dere kan hjelpe oss med?

Mann 33
Svar

Hei.

Du spør om hvor mange helsearbeidere som er smittet med coronavirus. Det vet vi ikke, for personer kan jo være smittet uten å ha symptomer i inkubasjonsperioden. (Tiden det tar fra man blir smittet til man blir syk) Og når man ikke er syk, blir man jo heller ikke smittet. Men uansett så må jeg jo legge til at om du hadde visst dette tallet, så ville ikke det kunne ha noen som helst praktisk nytteverdi i forhold til den situasjonen du beskriver her. Hvor mange som er smittet, sier jo ingen ting om hvorvidt deres tante kan være smittet.


Du spør så om det er trygt at deres tante går på besøk til deres besteforeldre. Ingenting er "trygt" i disse dager, da hvem som helst kan være smittet uten å vite om det, jfr over. Vi snakker derfor heller om å redusere smittemulighet ved å begrense sosial kontakt.


Din tante jobber på en avdeling hvor hun kan komme til å jobbe med coronasyke. Da jobber hun isåfall med smittevernsutstyr, noe som er effektivt, slik at sjansen for smitte reduseres. Men hun og alle andre kan jo like gjerne bli smittet på en tur på butikken, så om dere byttet ut henne med en annen person, så er det ikke på noen måte gitt at smitterisikoen ville bli redusert av den grunn.


Det du nevner om munnbind og desinfeksjon av matvarer som blir levert, er naturligvis en god ide, uansett hvem som leverer, og det reduserer smitterisikoen. Om det er praktisk gjennomførbart, er en annen sak, som dere kan finne ut av. 


Du spør om vi kan hjelpe med en "guide" til din tante og andre besøkende. Det vil bli for omfattende i denne sammenhengen å lage en skriftlig guide, om det var det du tenke på, så rådene blir de som nå er velkjent: Reduser sosial kontakt så mye som mulig, og til så få personer som mulig. Og om dine besteforeldre vil beskytte seg ekstra godt mot smitte fra besøkende for eksempel ved å bruke munnbind, så er de i sin fulle rett til å be om dette. Jeg tror nok at om dere ønsker å stoppe deres tante fra å besøke deres besteforeldre, så er det nok samtale og dialog som er eneste mulighet.


Ha det bra og lykke til med redusering av smitterisiko.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-