Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Var det borrelia, den røde ringen?

Spørsmål

Hei,
onsdag 2 aug. oppdaget jeg en rød hevelse på et par millimeter med en sirkel på ca 1.5 cm. rundt. Jeg tok da kontakt med lege som tegnet en strek i ytterkant av sirkel. Hun sa at om sirkelen utvider seg skal jeg ta antibiotika. Jeg fulgte med sirkelen og den er nå forsvunnet helt, bare den lille røde hevelse er igjen.

Vet ikke hva som har forårsaket dette insektbitt da det ikke var spor når jeg oppdaget det.

Når jeg tenker meg om klødde det litt en uke før på samme sted, men jeg klødde tilbake på utsiden av buksen og da forsvant kløen. Tenkte ikke mere på det.

I går fikk jeg svimmelhet og kvalme som begynte også i dag når jeg stod opp. Begynte da med antibiotika som jeg fikk av legen. Er det annet jeg bør gjøre. Jeg er ikke vaksinert.

Svar

Hei.

Jeg går ut fra at det var borrelia legen din tenkte på, når hun sa at dersom den røde sirkelen utvidet seg, så skulle du starte på antibiotika. Det overføres med flått, og kureres effektivt med antibiotika i to uker.

Sirkelen forsvant imidlertid av seg selv hos deg, uten behandling, og det betyr at det er slett ikke sikkert at dette var borrelia, og egentlig tviler jeg på det. Det kan ha vært en uspesifikk hudirritasjon som følge av et insektsbitt, og det skal jo ikke behandles med antibiotika.

Nå har du imidlertid uansett startet med antibiotika, selv om ringen ikke vokste, men forsvant. Det er i verste fall unødvendig antibiotikabruk, men ikke noe verre enn det. Jeg kan for den saks skyld naturlig nok heller ikke gi deg noen garanti for at det ikke var borrelia.

Du spør om der er noen annet du bør gjøre. Du opplevde svimmelhet og kvalme i går, og da tenker jeg at dersom dette blir verre, eller du får andre symptomer eller generelt forverret almentilstand, så bør du kontakte lege, men jeg gjetter på at det var tilfeldige og forbigående symptomer av noe slag, som ikke hadde med det sannsynlige insektsbittet å gjøre.

Til sist, og kun til orientering:
Du nevner dette med vaksine. Her er det mye misforståelser ute og går: Der finnes ingen vaksine "mot flått", og der finnes ingen vaksine mot borrelia. Men der finnes en vaksine mot en helt annen sykdom som også overføres via flått. Den heter TBE, Tick-Born Encephalitis, direkte oversatt "flåttoverført hjernebetennelse". Den skyldes et virus som overføres med flått. Det er en svært sjelden sykdom, i motsetning til borrelia. Den kan være alvorlig, og akkurat den kan man vaksinere seg mot, men altså ikke mot borrelia.

Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-