Vår datter har fått borrelia, vi er bekymret

Spørsmål

Min datter på 3 år fikk et ringformet utslett ( først ett sted, deretter 2 til) for ca 2 uker siden som gradvis økte i størrelse. Vi hadde i forkant ikke observert noe flåttbitt. Vi gikk til legen etter en uke og tok blodprøver og fikk påvist antistoffer mot borrelia (om det er det man sjekker på blodprøve.. ) Hun ble da satt på antibiotika: 1,5ml 4 ganger daglig i 2 uker- apollicin. Jeg er bekymret for denne sykdommen, og vil gjerne få bekreftet at dette er riktig behandling iom at vi har brukt en ny lege som virket litt uerfaren på dette. Jeg sitter også med mange spørsmål. Hva gjøres når behandlingen er over? Vil dette bli fulgt opp på noen måte? Er det noe spesielt vi bør følge med på? Vil hun bli helt frisk? Det skal sies at utslettet er det eneste symptomet hun har hatt. Hun har vært i veldig god form hele tiden, ingen feber eller slapphet eller andre ting.

Kvinne 3

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


Et ringformet utslett som stadig øker i diameter, er typisk for erytema migrans, hudversjonen av borreliainfeksjon. Flertallet av alle som har dette, har aldri observert noen flått, så det at dere ikke har sett noen flått, har ingen informasjonsverdi her. Ofte vil man klø av flåtten i søvne e.l., uten å ha observert den.


Det som imidlertid er veldig pussig her, og som i noen grad taler imot borrelia, er dette med at hun fikk 3 stk ringformede utslett. Det er på ingen måte vanlig ved borrelia. En flått som biter, setter seg jo fast der til den blir mett og slipper taket, eller så sitter den der til vi ser den og fjerner den, eller evt klør den vekk i søvne osv. Den kryper ikke fra sted til sted på huden og biter flere ganger, slik lopper gjør. Det er naturligvis teoretisk mulig å få flere enn ett stk flått på en og samme tid, men at de alle skulle være bærere av borrelia, og bite samtidig, virker ytterst lite sannsynlig. Bare ett av femti flåttbitt vil gi borreliainfeksjon, viser undersøkelser. 

Så hvis de to andre ringene så ut som den du har beskrevet og sendt med bilde av her, så kan det hende at borrelia ikke er korrekt diagnose. Ringorm, en ufarlig soppinfeksjon i huden, er da en alternativ diagnose. 


Men hvis dette nå er borrelia, hvilket altså mye taler for: Et ringformet utslett som vokser i diameter, så har hun fått penicillin som i praksis gir 100% kurering av borrelia. To uker med penicillin dreper bakterien. Det er ingen vanskelig infeksjon å bli kvitt, hvis en er så "heldig" at en får denne ringen i huden, for da får man jo stilt diagnosen, og følgelig også muligheten for å få behandling. Får en ikke denne ringen, så kan infeksjonen oversees, og en går glipp av behandling, og kan bli sykere.


Dette er ingenting som dere behøver å bekymre dere for i det hele tatt, nå som behandling er iverksatt. Når kuren er over, har hun ikke lenger borrelia. Du stiller noen konkrete spørsmål her, som jeg vil besvare ett av gangen:


"Hva gjøres når behandlingen er over?"


Ingenting. Utslettet kan henge i en stund etter at kuren er over. Det betyr ikke at kuren ikke har virket.


 "Vil dette bli fulgt opp på noen måte?" 


Nei. Det trenges ingen oppfølging av erytema migrans, når en har fått penicillin i to uker. Da blir en frisk.


"Er det noe spesielt vi bør følge med på?"


Nei.


 "Vil hun bli helt frisk?"

Ja.


Mye av deres bekymringer nå hadde dere nok kunnet ha sluppet, dersom dere hadde fått grundig informasjon hos legen. Dette er jo hverdagsmedisin på sitt mest hverdagslige, for oss som bor her på Sørlandet, hvor jeg bor, for vi er vant med at dette er en "del av livet", nærmest på linje med forkjølelser osv. Personlig har jeg borrelia omtrent en gang i året, og det er like hverdagslig og udramatisk som bihulebetennelse eller halsbetennelse. En tredjedel av alle mennesker i Agder har antistoffer mot borrelia, dvs de har vært smittet. Så dette er vanlig, og helt uten grunn til bekymring når en er så heldig å ha fått det oppdaget, -og behandlet.


Det eneste som dere kan være oppmerksom på her, er dette med at tre stk utslett samtidig taler i mot borrelia, jfr over. Det var allikevel antagelig rett å betrakte det som borrelia, siden det er bedre å behandle et stk borrelia "for mye", enn å overse diagnosen og ikke få behandling. Men hvis utslettene ikke forsvinner, eller hun får flere, så synes jeg dere skal gå til legen påny, for å få revurdert diagnosen, spesielt med tanke på om det kan være ringorm.


Blodprøver med antistoffer, slik legen tok på deres datter, har ingen plass i diagnostikken av erytema migrans (det ringformede borreliautslettet). Det er en diagnose som stilles utelukkende på klinisk bilde, dvs utseende av utslettet og det at det vokser i diameter. 


Konklusjon: Ingen grunn til bekymring av noe slag her. For hvis hun har borrelia, så blir hun garantert frisk av to uker med penicillin, og det er ingen senfølger. Og har hun ikke borrelia, men f.eks. ringorm, så er det en helt ufarlig soppinfeksjon i huden.

Håper dette var grei informasjon.  Ha det bra.





Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-