Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vannkopper och Rituximab

Spørsmål

Hei, Jeg har en sønn på snart 4 år som går i barnehage og ikke har hatt vannkopper ennå. Jeg har selv hatt det da jeg var fire år og var kraftig angrepet den gang. Utfra hva jeg har skjønt bør dette gi livslang immunitet. Men jeg i voksen alder har jeg fått Myasthenia Gravis og behandles med Rituximab. Seponerte Imurel i april. Overalt står det at vannkopper kan være farlig for mennesker med nedsatt immunforsvar. Men jeg klarer ikke å skjønne om det da ikke gjelder for meg fordi jeg har hatt sykdommen før eller om jeg faktisk er i en risikogruppe?

Kvinne 32
Svar

Hei och takk för din frage,

Det stämmer att Rituximab virkar på en del av våra vita blodkroppar och därmed har effekt på vårt immunförsvar. Man brukar säga att de som har behandling med Rituximab ska vara extra uppmärksam på infeksjoner. I realiteten är det inte särskilt vanligt och man lever livet som vanligt utan att behöva skydda sig för smitta.

Detta gäller också vannkopper. Du har fortsatt en immunitet trots din behandling. Du ska inte behöva oroa dig för att få vannkopper en gång till.

Med detta sagt så finns det enstaka rapporter om vannkoppor och Rituximab, trots att pasienten haft vankopper tidigare. Det har dock gällt bnär pasienten haft en cancer som behandlats med Rituximat. Någon koppling mellan behandling med Rituximab mot autoimmun sjukdom (som myastheria) och ny infeksjon med vannkopper har jag inte hittat i litteraturen.

Beskedet blir alltså att du inte är i risikogrupp.


'Med vänlig hälsning,

Per Åkesson

Infeksjonslege

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-