image: Valpen bet meg, bør jeg ta stivkrampevaksine?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Valpen bet meg, bør jeg ta stivkrampevaksine?

Spørsmål

Jeg er en kvinne på 28 år som har en valp på 4 mnd. Det blir litt valpebiting og søndag 21. feb nappet han i leggen min. Dette førte til en rift som blødde. Legger ved bilde. Opplever ikke såret som dypt, men mer som en rift som sagt. Merker ingen tegn til infeksjon. Jeg har imidlertid ikke frisket opp stivkrampevaksine siden ungdomsskolen, så er ikke lenger beskyttet mot dette. Spørsmålet mitt er om jeg bør oppsøke lege? Eller gjør jeg kun det dersom såret blir infisert. Vil det være synlig infeksjon dersom man infiseres av stivkrampe? Usikker på hva jeg bør gjøre videre. Stivkrampevaksine vil vel uansett være for sent nå, dersom jeg i teorien skulle være smittet av dette.

Kvinne 28
Svar

Hei.

Tetanus / stivkrampe er en svært sjelden sykdom i Norge, med omtrent et par tilfeller i året i snitt. Bakterien kan overføres via dyrebitt, blant annet. Hvis man blir bitt og det har gått mer enn ti år siden grunnvaksinasjonen, anbefales en boosterdose med stivkrampevaksine. Ut fra generelle anbefalinger om dette synes jeg du også skal få en stivkrampevaksine nå. Slike vaksiner bør ideelt sett gies så snart som mulig etter bittet, men stivkrampe kan ha lang inkubasjonstid, så det er på ingen måte for sent å ta den nå. Dette vil man kunne få hos fastlege eller på vaksinasjonskontoret i kommunen du bor.

Du spør om det vil være synlige infeksjonstegn i såret, dersom du skulle bli smittet av stivkrampe. Det vil det ikke nødvendigvis, for bakteriene kan komme inn i blodbanen og på den måten gi infekson, uten synlige lokale tegn til infeksjon. Du kan følgelig ikke følge med på sårets utseende, for å vurdere om du skal ha vaksine eller ikke, for det skal du.

Det går naturligvis an å få sårinfeksjon med en rekke andre bakterier ved dyrebitt, så følg med på det uansett. Det vil vanligvis arte seg i form av rødhet, smerter, varme, evt væsking. Får du det, må du gå til legen med det for eventuell antibiotikabehandling. Men dette ser veldig overfladisk ut, og jeg går ut fra at du vasket og desinfiserte det? Det er uansett blat det viktigste man kan gjøre ved bitt, både for å forebygge stivkrampe og sårinfeksjon.

Og tetanusvaksine skal du altså ta, selv om sannsynligheten er svært liten. Grunnen er naturligvis at stivkrampe er en så farlig sykdom, at selv om sannsynligheten er liten, så skal en sikre seg i form av en vaksinedose. Du får jo også en bonus ved å ta en vaksine, ved at du blir immun mot tetanus igjen.

Håper det var greit svar. Ha det bra.

LES MER: Bitt av hund

Illustrasjonsfoto øverst: Konstantin Tronin / Shutterstock / NTB