Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Vaksinering, rødvin, trening?

Spørsmål

Hei,
i forbindelse med julebord en uke etter vaksinering (pandemrix) mot svineinfluense valgte jeg å ikke innta noe alkohol. Er så mange meninger om denne vaksinen at jeg ikke ønsket å la kroppen bli utsatt for mer enn nødvendig i tillegg til vaksinen. Nå, 2 uker etter vaksinereing, kan det regnes som helt uproblematisk å ta seg noen glass rødvin til julematen? Hvor lang tid etter vaksinering kan en forvente at kroppen ikke lenger jobber med å bli immun? Det samme gjelder for trening. Når kan det anses som helt ok å starte med generell trening etter vaksinering? Har også lurt på dette ifm andre vaksineringer ved reise etc. Tusen takk for info

Mann, 36 år

Svar

Hei.

Ja, der er mange meninger om Pandemrix, men det er kun blant de som ikke har satt seg inn i fakta om vaksinen, at vi finner personer med motforestillinger. Disse er oftest basert på forestillinger, ideer og i verste fall konspirasjonsteorier, og ikke på fakta.

Velger vi istedet å forholde oss til foreliggende objektive fakta og empiri, så er Pandemrix en dokumentert trygg vaksine å ta på alle måter.

Du kunne følgelig ha inntatt alkohol både ved julebordet du var på, om du hadde ønsket det, og også nå fremover selvfølgelig.
Det finnes ingen medisinsk grunn til å ikke kombinere alkohol og (svineinfluensa-)vaksine.

Du spør om hvor lenge kroppen "jobber med å bli immun" etter vaksinering.
Den ønskede produksjonen av antistoffer starter umiddelbart etter vaksinering, og man har etter to uker ihvertfall oppnådd de maksimale nivåer av antistoffer, men gjerne før dette også.

Men denne prosessen påvirkes ikke av om man inntar alkohol eller trener, hvilket du også spør om. Den går sin gang uansett.

Du spør om når det kan ansees som helt ok å starte med generell trening etter vaksinering.
Svaret er enkelt og klart: Man kan trene så mye man vil, når man vil, etter en vaksine, fra dag 1.

Men hvis man imidlertid opplever å være litt slapp eller "influensaaktig" i en dag eller to etter vaksinen, evt med feber, hvilket er en helt vanlig og ufarlig bivirkning, så er det naturlig å legge opp aktivitetsnivået iht. formen og magefølelsen, slik man alltid skal når det gjelder trening.

Det samme gjelder vaksiner generelt. Trening er aldeles greit, men bruk skjønn og lytt til kroppen om du skulle være litt "slakk" etter en vaksine. Verre enn det er det ikke.

Håper dette var greie svar. Som du skjønner, har du bekymret deg unødig her. Ha det bra!