Vaksinasjon av barn; MMR og vannkopper

Spørsmål

Hei, Jeg er bosatt i Sveits og har noen spørsmål angående vaksiner for min yngste datter på 9 måneder.

I Sveits er det mye dårligere vaksinasjonsdekning i Norge og man ser relativt hyppig meslingeepidemier i landet. Min lege har derfor anbefalt at jeg bør gi min datter MMR vaksinen ved 9 måneder. I Norge vaksineres barna rundt 15 måneder.

- Er det trygt å gi vaksinen så tidlig som min barnelege her anbefaler? (han sier den fint kan gis ved 6 måneder ved epidemi i nærmiljøet).

Mine to eldste barn på 4 1/2 og 7 har heller ikke fått 2. dose av MMR vaksinen, de fikk begge 1. dose ved 15 måneder.

- Bør disse også revaksineres nå?

Siden ingen av barna har hatt vannkopper, vurderer jeg også å vaksinere dem mot dette (vi er mye på farten og vannkopper på reise er ikke veldig praktisk). Vannkoppevaksine tilbys også i kombinasjon med MMR vaksinen her.

- Er vannkoppevaksinen effektiv og gir den lang immunitet mot vannkopper? Gor den også beskyttelse mot helvetesild senere i livet? Eller er vannkopper mer effektivt.
- Er det grunner til at denne ikke tilbys i Norge (utover at det er kostbart å vaksinere barn mot en ikke spesielt farlig sykdom)?
- Bør vi gi denne separat eller er det trygt å gi den i kombinasjon med MMR-vaksinen for alle tre barna?

Kvinne, 1 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei!

Jeg har sjekket litt opp i de norske retningslinjene og funnet ut følgene som jeg håper gir deg svar på dine spørsmål:
1: Angående MMR (meslinger, kusma, røde hunder):
Grunnvaksinering med én vaksinedose gir ca. 95% beskyttelse. Beskyttelsen varer sannsynligvis livet ut. Likevel anbefales to doser, først og fremst for å beskytte de siste 5%.
Vanligvis gis vaksinen ved 15-månedersalder og ved 13-årsalder. Ved økt smitterisiko kan vaksinen gis fra 9-månedersalder. Fordi ikke alle barn blir beskyttet av vaksinen i så tidlig alder, anbefales i slike tilfelle en ny dose ved 15-måneders alder.

På bakgrunn av dette kan jeg ikke uttale meg om å gi vaksinen før 9 mndrs-alder. Det er mulig at man har erfaring med at den kan gi beskyttelse allerede fra 6 mndrs alder, men dette kjenner jeg ikke eventuell dokumentasjon på. Uansett synes det rimelig at ditt barn på 9 mndr kan få sin første dose MMR-vaksine nå.
Når det gjelder dine barn på 4 1/2 og 7, burde det ikke være nødvendig med andre dose før de er 13 år.

2:Angående vannkoppevaksine. Vannkoppevaksine ved 15-måneders alder eller senere gir 80-90% beskyttelse. Det å få vannkoppeinfeksjon gir 100 % beskyttelse. Vannkopper hos en vaksinert person har ofte et mildere forløp. Varigheten av beskyttelse etter vaksinasjon er foreløpig usikker, mens varigheten av beskyttelse etter en vannkoppeinfeksjon varer livet ut. Beskyttelsen skyldes at viruset blir værende i kroppen. Hverken vannkoppeinfeksjon eller vannkoppevaksine gir beskyttelse mot helvetesild, da helvetesild skyldes en reaktivering av viruset.
Vannkoppevaksine er en del av barne-vaksinasjonsprogrammet i enkelte land, f.eks. USA og Tyskland. Vaksinen anbefales foreløpig ikke til vanlig bruk i Norge, men anbefales for personer med en grunnsykdom som øker risikoen for alvorlig forløp av vannkopper og for voksne som ikke har hatt vannkopper.

I og med at begge vaksinene består av levende, svekket virus, vil jeg tro at man ikke ønsker å gi dem samtidig.

Lykke til!

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår tannlege, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 259,-

Haster det? Snakk med en lege via video .

Legetime via video
Vishal Judge
Ledig nå
Videokonsultasjon koster 350,-