Uspesifikt utslett

Spørsmål

Jeg er en mann på 42 som har hatt oralsex uten kondom 2 ganger med 2 prostituerte. Siste gang for ca. 2mnd siden. For ca, 5-6 uker siden begynte jeg å få utslett på begge overarmene. En god del røde prikker i tillegg til noen flekker (tørre) nederst på ryggen. Jeg var hos fastlegen for snart 4 uker siden og han foreslo at dette er eksem. (Fortalte ikke om episodene med prost.) Prikkene og utslettene har ikke forsvunnet. Usikker på om det har blitt noe færre prikker. Har nå også den siste uken fått utslett i armhulene og rett under. Klør en del. Dette minner mer om en allergisk reaksjon som jeg tidligere har fått ved bruk av feil deodorant. Har benyttet meg av den samme deodoranten i lang tid nå uten problem. Jeg er en engstelig person som er redd for at det skal være HIV etter at jeg leste om utslett som et symptom på HIV-sykdom.
Føler meg veldig varm i ansiktet og hendene. Lurer på om det kan ha noen sammenheng med salven ?

Kan utslettene være tegn på HIV eller en annen kjønnssykdom ?

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Man må alltid ta et stort forbehold når man skal vurdere utslett ut fra bilder, her er feilkildene mange. Utslettene øverst på innsiden av den ene armen på det ene bildet ser ut som elveblest eller urticaria, et nokså flatt vablelignende utslett. Urticaria kan ha mange årsaker og ble tidligere tilregnet de utslett man mente hadde sin årsak i en eller annen allergi. Nå vet vi at urticaria kan ha en rekke forskjellige årsaker, men det er ikke alltid like lett å finne ut av. Urticaria kan ofte reagere godt på den type medikament som kalles antihistaminer, som f. eks. polaramin eller zyrtec. Zyrtec kan kjøpes på apotek uten resept.

Utslettet på overarmen på det andre bildet minner mindre om utrticaria og mer om enkeltstående, mer kviselignende røde elementer som du kan ha klødd på. Slik utslett kan være betinget i et eczem, som legen din har angitt, men kan også være andre ting. Av og til kan man få slike mindre kviser her og der som kan klø og irritere huden. Å si noe sikkert om årsaken er vanskelig. Kanskje du skal prøve en antibakteriell salve, som også fås kjøpt på apoteket uten resept og smøre på de enkeltstående kviselignende elementene og se om ikke de kan gå tilbake med det. Hvis ikke utslettene bedrer seg innen rimelig tid så bør du henvises til en hudlege.

Du skriver at du har hatt oral sex med et par prostituerte damer for noen måneder siden og du spør om utslettene kan ha noen sammenheng med disse episodene. Ut fra et som foreligger av utslett er det lite som tyder på noen sammenheng her. Utslettene som er en del av et primært HIV-syndrom ser vanligvis ikke slik ut og det kommer heller ikke på stedene hvor du har utslett. Et primært HIV-syndrom opptrer gjerne fra dager til et par uker etter den seksuelle kontakten, har symptomer fra mange organsystemer og kan en sjelden gang også medføre et nokså fint, lett rødt utslett på begge sider av brystet og som ikke klør. Det går gjerne tilbake av seg selv i løpet av få dager uten å etterlate spor eller merker.

Kontakten du hadde med damene begrenset seg til oral sex og siden HIV er et meget lite smittsomt virus er oral sex en meget sjelden smittevei. Men den er beskrevet. Den statistiske sjansen for å bli HIV-smittet ved et vanlig samleie uten kondom er så liten som mellom 1 på tusen og 1 på ti tusen, gitt hele og kontinuerlige slimhinner og fravær av annen seksuelt overførbar sykdom. Sjansen for overføring i forbindelse med oral sex er vesentlig mindre enn ved et vanlig ubeskyttet samleie. Så noen HIV-infeksjon hos deg er lite sannsynlig og det er heller ikke sannsynlig at utslettene dine skyldes noen annen seksuelt overførbar sykdom. På den annen side koster det jo lite å ta en HV-test hvis du likevel igjen går til legen med utslettet ditt, en HIV-test er gratis og kan tas hvor som helst i helsevesenet. Lykke til og god bedring !