Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Underlivssopp

Spørsmål

Har hatt fast partner i to år, og for et par måneder siden opplevde jeg skikkelig svie i skjedeåpningen etter samleie. Det har ikke gått bort, og opplever litt generell svie, kløe og tørrhet der nede. Er bare etter samleie at det svir ekstremt mye, så har ikke hatt det på rundt 2 uker. Har også kuttet ut intimsåpe. Får litt cottage cheese-lignende utflod ganske ofte. Må være veldig forsiktig med dopapiret for at det ikke skal være ubehagelig. Tenkte først det var UVI, men føler ikke dette kommer til å gå over av seg selv. Klarer ikke se noen merkbar forskjell når jeg titter med speil. Håper du har et svar på hva det kan være, vil gjerne kunne ligge med kjæresten min igjen snart :(

Kvinne 22
Svar

Det du beskriver med cottage-cheese utflod, svie og kløe ved skjedeinngangen er helt typisk for sopp (candida). Det gir en lokal betennelse, og det er ikke rart at du har ubehag ved samleie.  

Du kan på apoteket få stikkpiller og krem (Canesten). Man kan også få tabletter i form av Diflucan. Begge legemidler kan fås uten resept. 

Hvis det er sårt i ytre kjønnsorgan, så vask med babyolje.

Sopp er ikke en seksuelt overført sykdom, så partner skal ikke ha behandling, med mindre han har symptomer med svie og kløe. 

Hvis du har hatt urinveisinfeksjon og har fått antibiotikum, så er det risiko for sopp.   

God bedring! Vennlig hilsen Mette