Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Typisk borreliainfeksjon i huden: en rød ring som kom en god stund etter flåttbittet

Spørsmål

Hei. Jeg var på skogstur i Sør-Sverige tidlig i september i år, og på et tidspunkt etter dette oppdaget jeg en kul på utsiden av armen, ved armhulen. Den ble etterhvert mindre, og nå er det bare en prikk. For rundt en måned siden oppsto det en rød sirkel rundt prikken. Har følt meg litt slapp tidligere, samt vondt i fingrene på venstre hånd (vondt i fingrene etter å ha vært lenge ute i kulden). Dette har gått over. Var hos legen i dag og han mente flåttbitt, så jeg får antibiotika. Han ga meg ikke så mye info, derfor lurer jeg imidlertid på om det burde tas blodprøve? Og så synes jeg det er merkelig at ringen oppstår rundt 2,5 måneder etterpå, er dette vanlig? Kan det være noe annet enn flåttbitt? Til sist lurer jeg på om det er sannsynlig at jeg blir syk av dette? Legger ved bilde som er nytt.

Mann 37
Svar

Hei.


Jeg har sett på bildet du har vedlagt, og du har en helt sikker borreliainfeksjon. Sykehistorien stemmer også på en prikk, dette med at det først en en rød prikk (der en flått har sittet) og så i en god del tid etterpå kommer denne ringen, som sprer seg i diameter og nå har blitt relativt stor, ser jeg på bildet. Det at det gikk 2,5 mnd etter bittet før ringen kom, er på ingen måte uvanlig. Det er inkubasjonstiden, og den kan variere veldig.  

Det du har, heter erytema migrans, og er "hudvarianten" av borreliainfeksjon. Det kureres 100% effektivt med penicillin, så her har du absolutt ingenting å bekymre deg for. En kan nærmest heller si at du er "heldig" som fikk denne ringen, for det førte jo til at diagnosen ble stilt, og da blir kvitt sykdommen med medisinen. De som ikke får en slik ring, kan gå glipp av å få stilt diagnosen, og derved behandlingen. Det er ingen blodprøver som skal taes, for dette er en klinisk diagnose, dvs den stilles på bakgrunn av utseende av utslettet og sykehistorien. Å ta blodprøver når det gjelder borrelia gir ingen tilleggsinformasjon i slike tilfeller. Tar en f.eks. blodprøver av folk som bor i Agderfylkene, hvor det er særdeles mye flått, har opp til en av tre mennesker antistoffer mot borrelia, hvilket viser hvor vanlig dette er, og at det går bra i tilnærmet alle tilfeller, især når en får antibiotika.

Du blir ikke syk av dette, jfr ditt spørsmål, for penicillin er tilnærmet 100% effektivt. Husk å ta kuren i to uker. Det kan også legges til at for vi som bor i utsatte strøk, er det å få erytema migrans, slik du har, nærmest en årlig foreteelse hos mange, og ikke noe en tillegger større vekt enn at det fører til en penicillinkur, også er en ferdig med saken. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 339,-