image: Tykt, hvitt belegg på tungen

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tykt, hvitt belegg på tungen

Spørsmål

Hei Jeg har de siste ukene hatt et veldig tykt hvitt belegg på tungen, som ikke går ann å skrape bort. Nå siste uken har jeg også fått en brennende følelse på tunga, samt veldig tørr hals. Jeg har også betennelse smak i munnen.

Når jeg lyser meg ned i halsen ser jeg litt rød ut jeg ser en slags blemme eller lignende på venstre side. Lurer på hva det kan være?

Jeg har vært hos legen, og fikk beskjed om å skylle med Vademecum. Gjort det nå i 4 dager, men ingen bedring. Har også litt trykkende smerte i hodet på begge sider.

Mann 31
Svar

Hei.

Ut fra din beskrivelse samt bildene du har vedlagt, er det grunn til å mistenke at dette kan være trøske / soppinfeksjon på tungen. Det er ufarlig, men kan være plagsomt. Det kan behandles med en medisin som heter Mycostatin munnskyllevann, noe du kan få på resept fra din lege. Legen kan også eventuelt ta en prøve fra tungen for å se om det faktisk er sopp, slik at diagnosen sikres. Mitt råd til deg er følgelig å gå til fastlegen med dette, slik at du både kan få bekreftet diagnosen og få medisiner som kan få det bort.

Blemmen du forteller om, kan jeg ikke se på bildet dessverre, muligens fordi bildet er uskarpt. Men du får naturligvis fastlegen til å se på denne samtidig som du får sjekket tungen.

Ha det bra.

Illustrasjonsfoto øverst: Artorn Thongtukit / Shutterstock / NTB