TWAR

Spørsmål

Hei. Vært plaget med sår hals ,hoste og slapphet over lengre tid.Normal Crp . Fått påvist klamydia el twar bakt fra halsutstryk,burde jeg tatt blodprøve på twar også ? ;fikk beh. med KlacidOD ,.Fortsatt samme plager og fikk tatt nytt halsutstryk som viste fortsatt samme bakterie.Ble no satt på Doxylin 100mgx2 i 10dg. Lite informasjon fra fastlege bortsett fra beh.,virker ikke som han kan så mye om det. Lurer på hvis ikke denne kuren virker om jeg evnt må ha beh intravenøst.,er det vanskelig å bli kvitt?? Hva med fysisk aktivitet,blir fort tungpust og slapp .Jobber på sykehjem men er ikke sykemeldt selv om jeg har hoste,hva med smitte? og evnt kontakt med barnebarn?Ønsker litt informasjon,noe leser jeg på nett men finner ikke alt,er sykepleier av yrke.Er kvinne på 62år

Svar

Hei,
Dina symptomer kan passa med infektion orsakad av Chlamydia pneumoniae eller TWAR som det också kallas. Symptomen passar visserligen med många andra typer av infektioner, men om man sett ett halsprov som visat TWAR så får man utgå från att det rör sig om detta. TWAR kan ge varierande symptom. Halsont, hosta och slapphet är vanligt. Det verkar som du fått rätt behandling. I första hand ger man Klacid. Doxylin är ett alternativ som också är bra. Ett försök till svar på dina frågor:
Blodpröve eller andra test behövs INTE. Det är heller inte nödvändigt att upprepa testning. TWAR diagnosticeras med ett så kallat PCR-test som detekterar DNA från bakterien. Det betyder att om provet är positivt efter behandling så kan bakterierna ändå vara döda. Det säger alltså inget om behandlingen var lyckad. Behandling med Klacid, och även Doxylin, är effektiv. Man ska dock vara medveten om att infektionen kan recidivera, alltså komma tillbaka, efter veckor-månader. Det är icke vanligt med recidiv men det kan alltså förekomma.
Intravenös behandling ger man aldrig vid denna infektion.
Jag tycker man ska ta det lite lugnt med fysisk aktivitet några uker efter man blivit sjuk. Jag kan inte avgöra om du kan arbeta eller ej, men du kan för exempel undvika träning eller gå på någon längre tur.
TWAR räknas som smittsam i det akuta skedet. Nu efter du fått behandling, dessutom två omgångar, behöver du INTE oroa dig för att smitta arbetskamrater, pasienter eller barnbarn.
Hoppas detta var till någon hjälp!
Med vänlig hälsning,
Per Åkesson
Infeksjonslege