Trötthet efter infeksjon

Spørsmål

Ble syk i fadderuken, natt til 15 august. Symptomer som var helt lik halsbetennelse med masse feber, sliten, vondt i halsen. De sterkeste symptomene gikk over etter en uke (har fjernet mandlene så får sjeldent halsbetennelse). Jeg føler jeg aldri ble helt frisk men så var jeg litt ute på byen, trente ganske hardt et par dager i uken osv. Våkner hver eneste dag med hodepine, vondt i ører o.l men det går som regel gått bort i løpet av dagen. Forrige onsdag (25 september) var jeg hos legen og tok masse prøver. Hun kunne også fortelle at det så ut som jeg hadde hatt en ørebetennelse. Følte meg litt sliten og hadde ulike smerter fra brystet og opp, men var ikke så sliten i kroppen da. På fredagen samme uke (27 september) var jeg på bootcamp-trening, altså ekstrem hard trening og dagen etter våknet jeg med feber og ekstremt dårlig allmentilstand, så lå inne hele dagen. Var litt bedre på søndagen men fortsatt dårlig. Tirsdag våkner jeg igjen med hodepine, ørevondt og litt diffuse smerter i halsen (noe jeg fortsatt har når jeg skriver dette). Nå i går (1 oktober) fikk jeg et brev der det sto: Prøvene viser at du har HATT (altså i fortid) både cytomegalovirus og kyssesyken. Dette kan gi langvarige plager med tilbakevennende infeksjoner og utmattelse. Som sagt kan man ikke si noe om når disse infeksjonene har vært, dette kan være en forklaring på noen av dine plager, kom tilbake ved forverring». Merket med en gang jeg leste det at kroppen nesten sank sammen og jeg merket hvor sliten jeg er. Går jo på skole og har forelesning flere ganger i uken som jeg møter opp på men merker at jeg ikke klarer å fokusere like godt som før (som om øynene soner ut) og jeg merker at jeg har fått en ekstremt dårlig korttidshukommelse (vet ikke om det har noe med saken å gjøre, eller om jeg bare innbiller meg det).

Kvinne 23

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei och tack för dina frågor,

Når jag läser din historia blir min bedömning denna: Du hade en virusinfeksjon med halsbetennelse i august. Efter detta har du haft en helt naturlig trötthet som man får efter infeksjon. Du har muligtvis också haft ytterligare virusinfektioner. Det är lättare att få en andra infeksjon då man haft den första. Den episoden 28 september tror jag är en sådan andra virusinfeksjon. Det är väldigt vanligt att man har långdragna symptomer som du beskriver. Det brukar vara olika virus som avlöser varandra. Till dina specifika frågor:

Jag tror inte du hade kyssesjukan eller cytomegalovirus. Du har själv helt rätt, normala levervärden talar emot dessa diagnoser. 80% av människor i din ålder har tecken på gammal infektion när man tar blodprov. Jag tror du är en av dessa som alltså stött på dessa virus i tonåren.

Du kan fortsätt att tas isotreonin utan risiko. Immunstärkande medicin finns inte.

Roliga turer är inga problem. Däremot vet vi att väldigt intensiv träning temporärt kan sätta ner immunförsvaret. Det är alltså lättare att få en infeksjon dagarna efter ett mycket hårt träningspass.

Det är ingen chans att detta utvecklar sig till ME.

I stort vill jag alltså ge dig ett lugnande besked. Jag är övertygad om att du kommer att må helt som vanligt inom några veckor.

Hoppas detta var till någon hjälp,

Med vänlig hälsning,

Per Åkesson

Infeksjonslege

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-