Trøtt etter kyssesyke

Spørsmål

Etter å ha hatt mononukleose på begynnelsen av 90-tallet har jeg opplevd ekstrem tretthet. I 1995 var jeg inne til nevrologisk utredning ved Vest-Agder sentralsykehus. Her fant de ikke noe galt etter at jeg hadde overnattet der. De henviste meg videre til Ullevål for grundigere utredning. Siden jeg begynte i jobb på samme tidspunkt ønsket jeg ikke videre utredning av hensynt til jobben.
Jeg har siden levd med unormalt stor søvnbehov, som forsterkes ved stress og aktivitet. Allmenntilstand og diverse blodbrøver etc. er ok, og jeg opplever ingen depresjoner o.l. (annet enn at en blir nedstemt av å være konstant trett).

De siste 10 årene har jeg opplevd konstant tretthet og kan legge meg ned for å sove når det måtte passe. Jeg opplever derimot ikke å falle "akutt" i søvn lengre, noe jeg kunne oppleve da jeg var i begynnelsen av 20-årene. Videre opplever jeg ofte sterkt svekket muskelkraft når jeg våkner, d.v.s. at jeg eks. ikke klarer å knytte hendene - men jeg klarer å reise meg. I tillegg har jeg konsentrasjonsvansker og "sorte hull". Jeg går ikke på medisiner, annet enn når jeg har sterke ryggsmerter, og jeg har moderat alkoholforbruk begrenset til noen få enheter i helgene. Ved alkoholbruk blir jeg fort trett/søvning og for ofte lengre "sorte hull".

Har oppsøkt lege, som har sendt meg til ny utredning på nevrologisk poliklinikk. Her er det opp mot 1 års ventetid, og jeg lurer derfor på om det finnes alternativer for å utrede hva som kan feile meg.

Kan dere si noe om hva som evt. kan feile meg og evt. hvem jeg kan oppsøke? Jeg har vanskelig for å fungere i jobb, etter 8 års yrkeserfaring har jeg gått på akkord med meg selv, søvnbehovet og familien - finnes det medisiner/støtteordninger som kan avhjelpe problemet?

På forhånd takk.

Mann, 29 år

Svar

Hei!

Det er nok ingen tvil om at det er noe galt med kroppen din, en slik trøtthetstilstand som du beskriver er selvfølgelig ikke normalt. Etter kyssesyke er det mange som får tretthet i en periode, men når plagene varer i mange år tror jeg det er mindre sannsynlig at kyssesyken er den direkte årsaken.

Når blodprøver og undersøkelser er normale og du ikke har nevrologiske utfall, blir det svært vanskelig å stille en diagnose, selv for spesialister innen nevrologi. Det kan tenkes at revmatolog eller fysikalsk medisiner og sogar psykiater kan ha tanker om årsaker til plagene dine, men å stille en sikekr diagnose er vanskelig så lenge man ikke har målbare diagnosekriterier.

En diagnose som jeg synes er naturlig å vurdere er såkalt "tretthetssyndrom", eller myalgisk encefalomyelitt (M.E.). På engelsk kalles dette ofte for Chronic Fatigue Syndrome. Du kan lese en del om dette her;
http://www.cdc.gov/ncidod/diseases/cfs/
http://www.niaid.nih.gov/factsheets/cfs.htm

Dette er syndromer med uforklarlig, langvarig tretthet. Det finnes ingen bildemetoder eller blodprøver som kan fastslå diagnosen, men diagnosekriterier finner du på disse sidene. En del av pasientene med slik sykdom har hatt en episode med kyssesyke i forkant av sykdomsutbruddet.

Du kan lese gjennom disse sidene og se om symptomene passer på din tilstand.