Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tre år gammel gutt med små kuler på halsen

Spørsmål

Har nettopp oppdaget noen små kuler bak øret på min tre år gamle sønn. De er ganske små, myke og glatte (minner om peanøtter). Bevegelige er de også. En er ganske tydelig, mens to er mindre, og de ligger som «perler på en snor» nedover. Han har fin allmenntilstand ellers og har ikke vondt. Han er veldig aktiv, spiser godt og er stort sett i godt humør. I tillegg til kulene har han en liten blålilla flekk inne i brusken i øret på samme side. Det har han fra tid til annen hatt siden han var seks måneder, og den varierer både i form, størrelse og plassering (forsvinner etter noen dager som regel). Den forsvinner ikke når man trykker på den. Vi fikk en lege til å kikke på den første gang vi oppdaget den og fikk beskjed om at det var et slags bevegelig fødselsmerke. Lurer nå på om det er en sammenheng mellom den og kulene. Kulene ble først oppdaget for fem dager siden, men vet ikke presist når de oppstod. Ellers er han litt forkjølet nå og da, men ikke spesielt akkurat nå. Litt hoste om nettene, og snorking som kan tyde på tett nese, men dette merker vi ikke noe til på dagtid. For noen uker siden var han veldig snørrete, og blødde litt neseblod i forbindelse med dette (kom ikke av seg selv, enten utløst ved nesepilling eller kraftige nys, og kun blodig snørr ikke rennende blod). Vi mistenker også at han er på vei gjennom et tannfrembrudd da han sikler mye og spiser på hendene sine. Annen sykdom i det siste: -Like før jul hadde han vannkopper, og dette er sist han hadde feber. Han hadde da en ganske mild versjon med få prikker og relativt god allmenntilstand hele uka han var rammet. I ettertid har han hatt mye tørr og prikkete hud på beina der det var flest vannkopper. - I beg. av november hadde han sterke magesmerter og høy feber som resulterte i en tur på legevakten. Han ble grundig undersøkt og testet, og det ble konkludert med en luftveisinfeksjon. Ga seg med paracet. Fin dagen derpå. Bør vi få en lege til å se på kulene, og være bekymret ift dem?

Mann 3
Svar

Hei, takk for spørsmålet ditt. 

Du beskriver en gutt som den siste tiden har gjennomlevd flere av småbarnets mange plager, med forkjølelse, nesetetthet/snorking, vannkopper, tannfrembrudd og feber. 


Når vi undersøker barn i denne alderen - både når de er syke og når de er friske - finner vi nesten alltid en rekke små, myke kuler langs musklene under øret på begge sider av halsen. Det er lymfeknutene, utdanningsstasjoner for hvite blodceller som vokser som reaksjon på gjentatte infeksjoner i nese, munn og hals. De forblir forstørrede en lang periode etter slike infeksjoner, så hos de små barna er de i praksis letter å kjenne i flere år i strekk. Hos en del barn blir slike kuler, som har vært til stede i lang tid, først merkbare når de strekker seg og mister valpefettet. 


Med stor sannsynlighet er de kulene du har kjent slike lymfeknuter, men jeg vil anbefale deg å oppsøke legen deres for å få barnet undersøkt, siden jeg utfra beskrivelsen din ikke sikkert kan si om de kulene du har kjent ligger på et naturlig sted for lymfeknuter.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-