Tråkket på spiker: stivkrampevaksine?

Spørsmål

Hei,
Ser det er noe mange lurer på, men at det finnes få kvalifiserte svar der ute. Har vært såpass klønete at jeg har tråkket på en spiker, galvanisert sådan, da jeg skulle jobbe utendørs. Gikk helt inn i foten (midt under området såle - tåballer) men satt ikke fast, det blødde ikke noe spesielt og såret virker å ha lukket seg rimelig hurtig. Er i dag meget øm og litt hoven, klarer ikke tråkke ned noe særlig. Er usikker på når jeg har fått stivkrampesprøyte sist men regner vel sterkt med at jeg burde fått et påfyll? Er det noen generell fare for noe annet? Infeksjoner/sepsis? Såret ble renset ganske kjapt med sprit/jod.

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.

Det å gi en stivkrampevaksine ved sårskader m.v., kalles en boostervaksinasjon. Det er heldigvis ikke slik du har tenkt, at det ikke finnes "kvalifiserte svar" på dette. Tvert imot så er der helt klare retningslinjer for dette. De kan du f.eks. lese om her, på Folkehelsas sider:
https://www.fhi.no/nettpub/vaksinasjonsveilederen/vaksiner-mot-de-enkelte-sykdommene/tetanusvaksinasjon-stivkrampe-og-te/

Fra Folkehelsa siterer jeg videre:
"Forebyggende tiltak ved sårskader
Beste profylakse er god sårvask og sårrevisjon så tidlig som mulig. Det er avgjørende om såret oppfattes som rent eller forurenset. Rent sår er sår som ikke er synlig forurenset eller er renset og revidert innen 6 timer etter at skaden inntraff. Forurenset og dødt vev er fjernet. Urent sårer et synlig forurenset sår eller et sår med dødt vev, som ikke er revidert i løpet av de første 6 timene etter at skaden inntraff. I tvilstilfelle, f. eks ved dyp stikkskade eller skade i sterkt forurenset miljø, bør såret vurderes som urent."

Du tråkket på en spiker utendørs, der er det jo ikke rent. "Hvor urent" det er, man også variere, f.eks. om denne spikeren har ligget på bakken der hvor dyr har ferdes m.v.
Det å tråkke på en spiker, er en typisk "dyp stikkskade" (se over), og som du leser i retningslinjene, så anbefaler man en vaksine i tvilstilfeller, altså i ditt tilfelle. Dette kan du få hos fastlegen din, som hovedregel uten timebestilling via forkontor/sykepleier/lab. Ring i dag og forhør deg.

Forøvrig så er stivkrampe en særdeles sjelden sykdom i Norge, heldigvis.
Men en alminnelig sårinfeksjon derimot, det er vanlig, og det kan du naturlig nok få. Det er bra at du renset såret med sprit / jod, men det er jo et dypt sår, og bakterier kan ha vært ført inn i vevet, og der kommer ikke spriten og joden til. Så de kan utvikle infeksjon.
Det vil du isåfall merke som økende smerte, økende hevelse, rødhet, evt rød strek i huden oppover leggen (da begynner infeksjonen å spre seg utover i kroppen, og det haster med antibiotika) evt feber, som også er et tegn på alvorligere infeksjon.

Nå er det selvfølgelig vondt å trå på en spiker uansett, og du har vondt i noen dager uansett, kanskje litt økende vondt også pga blødning i vevet, så det kan være noe vrient å vurdere. Men sterkt økende og stadig økende smerte, er ihvertfall et tegn som skal få deg til å oppsøke lege for å få vurdert om der er en infeksjon. Og det kan naturligvis være nokså enkelt å selv skjønne at det er en infeksjon, om du har alle de typiske symptomene med rødhet, varme i huden, økende smerte, evt puss / væsking ut av såret, feber osv. Da er du ikke i tvil i det hele tatt, og oppsøke lege umiddelbart, inkl. på kveldstid / legevakt.

Enhver ubehandlet infeksjon har potensiale i seg til å gi sepsis ("blodforgiftning") / generell infeksjon i kroppen, jfr ditt spørsmål om dette. Men det skjer ikke om du får behandlet en lokal sårinfeksjon i tide.

Slike stikkskader er vanlige, og går dog som regel greit, det må sies.
Ha det bra.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-