image: Tråkket på blod i garderoben: Kan jeg ha blitt smittet av HIV?

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tråkket på blod i garderoben: Kan jeg ha blitt smittet av HIV?

Spørsmål

Hei Dr. Thorvaldsen, Jeg hadde en hendelse som jeg håper du kan hjelpe med. Jeg var på treningsstudio i garderoben og jeg hadde et sår under beinet og kom til å tråkke i noe som jeg tror var blod. Gitt at dette var blod. Er det noen mulighet for HIV smitte i dette tilfellet? Bør jeg bekymre meg?

Mann 28
Svar

Hei og takk for spørsmålet ditt. HIV overføres på tre måter:

  • fra mor til barn i svangerskap, fødsel og amming
  • ved sex
  • samt ved blodsmitte.

Ved blodsmitte må blodet på en eller annen måte føres gjennom hudbarrieren, som f. eks. ved en sprøyte hvor eventuelt HIV-tilblandet innhold trykkes ved stempelet gjennom hudoverflaten og inn i vevet. Hvis det foreligger, som hos deg, et sår på huden hvor man tenker seg at barrieren er brutt, så blir eventuell nærhet til blod på overflate som et gulv heller ikke trenge gjennom huden idet såret er dekket av en hinne av vevsvæske som danner seg så snart såret oppstår, det er kroppens førstelinjeforsvar som altså øyeblikkelig trer i kraft.

Mange synes likevel det er logisk at hvis altså materiale som er infisert med HIV kommer berører et slik sår så bør det være sannsynlig at noe virus likevel kan trenge gjennom denne hinnen og deponeres i organismens indre deler. Imidlertid viser all erfaring med HIV-viruset etter nå snart 40 år at dette ikke skjer og forklaringen er at HIV-viruset ikke er svært smittsomt. Et godt eksempel er sprøyteuhell som helsearbeidere ikke helt sjelden utsettes for. Dette innebærer at en sprøyte som nettopp har vært brukt på en pasient som er HIV-positiv plutselig glipper og stikker helsearbeideren, dvs. bryter hudbarrieren. Statistisk blir bare 3-4 av et tusen helsearbeidere som utsettes for dette HIV-positive, dvs. at overføringsraten er på 3-4 promille.

Gjennom årene har svært mange vært utsatt for det samme som deg, det at man tenker seg at et parti av huden som er skadet eller ledert på annen måte er kommet i kontakt med et eller annet som har kunnet inneholdt HIV-virus. At en person som har blitt utsatt for slik kontakt er blitt HIV-positiv er ikke beskrevet i litteraturen. Så dette kan du ta med ro.

LES MER: Slik blir du IKKE smittet av HIV

Illustrasjonsfoto øverst: August_0802 / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-