Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Tilbakevendende kjønnsvorter

Spørsmål

Hei. Lurer på om det finnes annen type behandling for å bli kvitt kjønnsvorter. Har prøvd flere typer behandling, men vortene kommer tilbake. Har prøvd i ca ett par år med dette. Har du noen gode tips?

Mann 29
Svar

Hei og takk for brevet ditt der du spør om behandling mot kjønnsvorter eller condylomer. Det aller viktigste å vite før man behandler temaet behandling er rimeligvis om diagnosen er riktig;- det er den jo som oftest, men ikke alltid. Av og til kan det hende at noen har fått condylombehandling på noe som i realiteten ikke representerer condylomer, men svært ofte litt store talgkjertler, det er ikke så sjelden at enkelte slike forespørsler kommer på Lommelegen.


I de aller fleste tilfellene vil kjønnsvorter forsvinne av seg selv uten behandling, men det kan jo da ta nokså lang tid, slik at de fleste jo ønsker å forsøke en behandling for å få dem bort før den tid. Konservativt behandles kjønnsvorter med podofyllotoxin som inneholdes i linimentene wartec og condyline. Mange vorter forsvinner med denne behandlingen, men kan som du skriver komme tilbake. Mange vil da forsøke frysebehandling av vortene, det kalles også kryoterapi; enkelte almenleger har erfaring i slik behandling, men ofte er det hudleger som pasienten henvises til når behandlinger som podofyllotoxin eller også imiquimod, som inneholder et immunmodulerende stoff, ikke har den ønskede effekt. 


Utover disse finnes det kirurgiske behandlingsteknikker som elektrokauter eller diatermi samt også CO2 laser, alle teknikker som bør utføres av spesialister som kirurger eller hudleger. Condylomer i enkelte lokalisasjoner som ytterst i urinrøret og i anus kan være utfordrende. 


Sluttlig må HPV-vaksine nevnes, vaksinen er tatt inn i barnevaksinasjonsprogrammet for gutter i 2006 og for piker i 2010 og kan også benyttes av voksne. Vaksinen vil ikke virke på eksisterende kondylomer, men vil forhindre fremtidig nysmitte. Du kan snakke med legen din om HPV-vaksine. Viktig er det også å vite om eventuell fast partner kan ha condylomer og på den måten representerer stadig påfyll av virus hos noen som ikke blir kvitt vortene. Bruk av kondom kan et stykke på vei forhindre nysmitte av HPV-virus fra eventuelle nye partnere.  

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-