image: Test for å se om man har hatt covid-19

Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Test for å se om man har hatt covid-19

Spørsmål

Finnes det pålitelige antistofftester i Norge i dag, som kan gi svar på om jeg har vært smittet med Covid-19 ? Hvordan får jeg i så fall tilgang på en slik test ?

Mann 63
Svar

Ja, det finnes slike antistofftester. De mest pålitelige er de såkalte ELISA-testene, som legen din kan ta, og blodet må sendes til et laboratorium. Det finnes også flere hurtigtester, men de er mindre pålitelige.

Vi vet ikke sikkert i hvor stor grad en positiv test betyr at man er beskyttet mot ny infeksjon. Derfor må de som har coronaantistoffer i blodet rette seg etter de samme karantenebestemmelsene som de som ikke har det. Det kan hende at immunitet mot en variant ikke gir immunitet mot andre. Men noe beskyttelse gir slike antistoffer, og målet er at etterhvert skal hele befolkningen bli vaksinert, slik at man får kontroll på viruset.

Slik situasjonen er nå har resultatet av en slik test ikke noen særlige praktiske konsekvenser, annet enn i forskningssammenheng for å studere hvor stor del av befolkningen som har vært smittet.

Om du er interessert i videre lesning står det mye mer på Folkehelseinstituttets hejmmesider.

Illustrasjonsfoto øverst: Angel Soler Gollonet / Shutterstock / NTB

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-