TBE - virus hjernebetennelse forårsaket av flått

Spørsmål

Hei. Har hatt litt angst for TBE-virus da jeg hadde to flått på meg da jeg var ute i skogen i områdene der TBE-flåttene holder til. Har lest om immunforsvar og hvordan TBE angriper de med dårlig immunforsvar. Mitt første spørsmål er, er det mulighet for å bli testet om du har viruset eller ikke? Dagen etter flåttbittet merket jeg at jeg var sliten - men har ikke lagt merke til noe merke rundt begge selve flåttbittene eller at det er noe der i det hele tatt. Flåtten fikk jeg av under 12 timer. Merket også at jeg hadde litt vondt i hodet og magen, og føler meg enda litt rar. Kan dette være angsten? Ville det også vært farligere å innta alkohol - med snakk om immunforsvaret?

Mann 21

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei.


TBE (Tick Born Encefalitis, skogflåttenkefalitt) er en svært sjelden sykdom, med ca 10 tilfeller årlig i Norge. Bare det i seg selv betyr jo at sjansen for å få denne sykdommen er svært liten. Den har en inkubasjonstid på 1-2 uker, dvs at om en blir smittet, så får en ikke symptomer før en eller to uker etter flåttbittet. Det betyr at din følese av å være sliten dagen etter flåttbittet, ikke hadde noe med flåtten å gjøre, -i hvert fall ikke fysisk, så en sammenheng med din angst for dette, er med andre ord fullt mulig, slik du selv var inne på.


Det er mulig å undersøke med blodprøver om en er smittet, men det er absolutt ikke nødvendig i ditt tilfelle. Det gjøres kun ved mistanke om sykdom. Personer som mistenkes for å ha denne sykdommen, henvises forøvrig til sykehus for videre utredning og oppfølging. 


Hvorvidt man har inntatt alkohol eller ikke, har ingen praktisk betydning i forhold til evt smitte av TBE,  jfr ditt spørsmål.


Jeg ville ikke brukt tid på å være redd for noe så sjeldent som TBE. Sjansen for å komme i en bilulykke, for å ta et tilfeldig eksempel, er svært mye større. Og du reduserer ikke muligheten din for denne sykdommen ved å være redd for den.

I tillegg bør det også nevnes at dersom du er en person som ferdes mye i skogen i kystnære områder, kan du velge å la deg vaksinere, for dette finnes det en effektiv vaksine mot.


Ha det bra.


Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn