Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

TBE - virus hjernebetennelse forårsaket av flått

Spørsmål

Hei. Har hatt litt angst for TBE-virus da jeg hadde to flått på meg da jeg var ute i skogen i områdene der TBE-flåttene holder til. Har lest om immunforsvar og hvordan TBE angriper de med dårlig immunforsvar. Mitt første spørsmål er, er det mulighet for å bli testet om du har viruset eller ikke? Dagen etter flåttbittet merket jeg at jeg var sliten - men har ikke lagt merke til noe merke rundt begge selve flåttbittene eller at det er noe der i det hele tatt. Flåtten fikk jeg av under 12 timer. Merket også at jeg hadde litt vondt i hodet og magen, og føler meg enda litt rar. Kan dette være angsten? Ville det også vært farligere å innta alkohol - med snakk om immunforsvaret?

Mann 21
Svar

Hei.


TBE (Tick Born Encefalitis, skogflåttenkefalitt) er en svært sjelden sykdom, med ca 10 tilfeller årlig i Norge. Bare det i seg selv betyr jo at sjansen for å få denne sykdommen er svært liten. Den har en inkubasjonstid på 1-2 uker, dvs at om en blir smittet, så får en ikke symptomer før en eller to uker etter flåttbittet. Det betyr at din følese av å være sliten dagen etter flåttbittet, ikke hadde noe med flåtten å gjøre, -i hvert fall ikke fysisk, så en sammenheng med din angst for dette, er med andre ord fullt mulig, slik du selv var inne på.


Det er mulig å undersøke med blodprøver om en er smittet, men det er absolutt ikke nødvendig i ditt tilfelle. Det gjøres kun ved mistanke om sykdom. Personer som mistenkes for å ha denne sykdommen, henvises forøvrig til sykehus for videre utredning og oppfølging. 


Hvorvidt man har inntatt alkohol eller ikke, har ingen praktisk betydning i forhold til evt smitte av TBE,  jfr ditt spørsmål.


Jeg ville ikke brukt tid på å være redd for noe så sjeldent som TBE. Sjansen for å komme i en bilulykke, for å ta et tilfeldig eksempel, er svært mye større. Og du reduserer ikke muligheten din for denne sykdommen ved å være redd for den.

I tillegg bør det også nevnes at dersom du er en person som ferdes mye i skogen i kystnære områder, kan du velge å la deg vaksinere, for dette finnes det en effektiv vaksine mot.


Ha det bra.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-