Tannrotsbetennelse

Spørsmål

Hei er en mann på 38 og har nå tatt apocillin 1 gram 4 ganger til dagen i 5 dager pga en tannbetennelse. Hevelsen i kinnet er gått ned men det tok nesten 4 dager før den virket ordentlig. Idag på 5'e dagen har jeg kun 1 tablett igjen så var nede hos tannlegen men hun mente den ikke hadde virket godt nok ettersom jeg fortsatt er bittelitt hoven på siden (kinnet) samt føler litt varierende smerte som kommer og går. Idag følte jeg meg også særdeles trøtt og ikke helt opplagt. Jeg fikk ny resept på flagyl 400 mg samt amoxicillin 500 mg som jeg må ta 4 ganger daglig i en uke. Jeg syntes det var litt rart at jeg nå må bytte typen penicillin ettersom jo apocillin har hatt en synlig og merkbar effekt. Ville foretrukket å fortsette på apocillin kombinert med flagyl f.eks da jeg har hørt mye negativt om amoxicillin. Ellers går jeg på Nexium 40 mg dagen. Hva kan denne trøttheten komme av? Og er den nye kombinasjonen av antibiotika bra i forhold til den jeg gikk på før? På fredag testet jeg crp hos fastlegen den var da på 5. Ingen feber. Kun litt generell kvalme samt trøtthet.

Svar

Hei.

Jeg forstår ditt poeng når det gjelder din undring over hvorfor tannlegen mente du måtte skifte antibiotika, da den iflg det du forteller, faktisk hadde gitt klar virkning. Men tannlegen må altså ha forventet mer bedring, og valgte derfor å skifte antibiotika.
Du blir nok god av dette uansett om du hadde fortsatt med Apocillin, eller om du nå skifter til disse to andre typene.

Du spør om hva trøttheten din kan komme av.
Det er nesten en ubegrenset mulige årsaker til trøtthet, og hvis jeg skulle nevne en eller flere mulige årsaker i ditt tilfelle her, over nettet og kun basert på den informasjonen jeg har her, så ville ikke det bli noe annet enn ren gjetning. Jeg kunne f.eks. si at "kanskje du har en virusinfeksjon på gang, det er jo så vanlig nå om høsten", så kan det helt klart stemme, men jeg har ingen forutsetninger for å velge akkurat en slik mulig forklaring.
Kan vi kanskje tenke i retning av at du har en pågående infeksjon i tannroten? Det er heller ikke umulig. Trøttheten kan ha med tannsykdom / infeksjon å gjøre, men behøver slett ikke å ha noe som helst med dette å gjøre.

Du spør om kombinasjonen av antibiotika er bra i forhold til den du brukte tidligere.
"Bra i forhold til" er et vanskelig definerbart spørsmål, men uklar ordbruk. Det jeg kan si, er at Apocillin var et bra og riktig valg av antibiotika i utgangspunktet, og det samme er denne kombinasjonen du får nå.

CRP har ikke nødvendigvis noen informasjonsverdi her, da man vanligvis ikke får CRP-stigning av en tannrotsbetennelse.

God bedring!