Tanninfeksjon og nervesymptomer

Spørsmål

Jeg fikk en rotspissamputasjon i august 2017 på grunn av ei tann som hadde blitt infisert. Tannlegen mente at det ikke var behov for antibiotika siden han hadde rensa godt. Men i september begynte jeg å føle meg nummen rundt den høyre hælen. Dette ga seg etter noen dager, men så kom det igjen på utsida av låret og begynte å spre seg. Etter hvert spredde det seg over et stort område og jeg begynte å få smerter når jeg gikk. Smertene ga seg hvis jeg bøyde meg ned. På grunn av mistanke om borreliose blei jeg henvist til spinalprøve. De ville ikke gi meg antibiotika før de visste at det var bakterielt. Men fordi smertene økte, maste jeg meg til en antibiotikakur. Jeg hadde begynt på den da jeg kom til spinalprøve, men den viste seg å være negativ for Borrelia. De første dagene av kuren merka jeg ingen forskjell, men så begynte symptomene å gå tilbake. Sakte først, men så raskere. På slutten av kuren var smertene borte, men jeg hadde fortsatt et stort numment område på huden. Siden det har denne tilstanden vært stabil og den har vedvart til nå. Jeg har vært til noen undersøkelser og fått en diagnose som går ut på skade på en nerve som befordrer sanseinntrykk fra dette hudområdet, men ikke noen årsak til skaden. Så i februar 2018 fikk jeg et hjerteinfarkt helt uten varsel. Jeg hadde vært i god form. Jeg er fysisk aktiv, har fornuftig kosthold, har normalt blodtrykk, røyker ikke, men har en del hjertesjukdom i familien, især på morssida. Imidlertid har alle de personene i familien som har hatt slike problemer, også hatt problemer med blodtrykket og vært glade i salt og feit mat, i motsetning til meg. Derfor forundrer det meg at jeg skulle bli utsatt for dette i en alder av 62 år. Heldigvis tålte hjertet mitt infarktet ganske bra og jeg er nå tilbake i trening og er i like god form som før infarktet. Det jeg lurer på er om det kan være en sammenheng mellom disse tinga og tannbehandlinga og om jeg bør be om antibiotika hvis jeg skal ha ei slik behandling igjen.

Mann 64

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk för din frage,

Det enkla svaret på din fråga är NEJ. Du behöver inte be om antibiotika vid nästa tannbehandling.

Det finns egentligen bara en situation då man behöver profylaktisk antibiotika vid tannbehandling. Det är om man har en kunstgjord klaff på hjärtat, och särskilt om denna har blivit infekterad tidigare. Också om man har en naturlig hjärtklaff och tidigare haft en svår klaffinfektion kan det vara motiverat med antibiotika. Vid hjerteinfarkt berörs inte klaffarna så i ditt fall ska det alltså inte behövas antibiotika.

Nu några synpunkter på dina symptom. Vad gäller nervborrelia så är spinalpröven en mycket bra undersökelse. Om denna inte visade borrelia så var det inte det du hade. Det spelar inte någon roll att du tog antibiotika dagarna innan provet. Det skulle visa sig i alla fall. Det känselbortfall och smärtor du upplevde i högra foten/benet skulle är symptom som absolut kan likna nerv-borrelia. Men var testet negativt så talar det starkt emot denna diagnosen. Att du blev bätre på antibiotika är svårt att förklara. Kanske var det bara ett tidssamband som var en slump. Det är svårt att säga.

Din hjerteinfarkt har säkert inget att göra med vare sig tannbehandlingen eller symptomen från benet. Det mäste vara din ärftlighet trots allt. Det är väl att du har haft en god livsstil genom åren, annars hade infarkten nog kommit änu tidigare. Det låter bra att du har tränat dig tillbaka till gamal form. Träning efter hjärtinfarkt (tillsammans med medicineringen) är det bästa man kan göra för att undvika ännu fler problem i framtiden.

Hoppas detta var till någon hjälp,

Med vänlig hälsning,

Per Åkesson

Infeksjonslege

Vent litt. Fikk du ikke svar på det du lurte på?


  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Kommersiell tjeneste
Skriv inn spørsmålet her:
0/2000 tegn