Symptomer som passer godt med urethritt

Spørsmål

Hei Jeg hadde sex med ei dame, og var uten kondom litt i starten. Etter ca 1-2 uker etterpå fikk jeg endel utslett på penishodet og det var veldig rødt og sårt nedover skaftet. Har alltid hatt endel utslett/prikker på skaftet fra tidligere. Det klødde endel og var ubehagelig. Ble sjekket hos lege for kjønnsykdommer, og alt var negativt, det samme var prøven for urinveisinfeksjon. Nå har utslettet på hodet nesten blitt helt borte, men har fortsatt ubehag. Jeg må gå på do veldig ofte, kan være oppe og tisse 2-3 ganger om natta, og det er et press på området like over penis, og føles nesten alltid som om jeg må tisse. Det er også slik at pungen er mer følsom, den er ofte litt småvond, som om den ligger i klem. Og alt føles ganske annerledes ut der nede. Skal ikke nekte for at det også kan være noe psyisk, siden jeg var helt sikker på at det måtte være en kjønnssykdom. Men får ikke ro før jeg har utelukket alt annet. Legen jeg var hos lurte på om det var en allergisk reaksjon eller sopp.

Mann 42

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Symptomene du beskriver passer godt med infeksjon i den ytre delen av urinrøret;- en slik infeksjon kalles urethritt eller urinrørskatarr. Det er den vanligste seksuelt overførbare tilstanden og  fremkalles bl.a. av bakteriene chlamydia, gonorebakterien, mycoplasma genitalium samt flere andre man vanligvis ikke finner ved rutineundersøkelse i det mikrobiologiske laboratoriet. Desverre er mange leger ikke godt nok orientert om dette, slik at når f. eks. prøven for chlamydia er negativ gis dette ut som om man ikke feiler noe i urinrøret.


Diagnosen stilles ved mikroskopi av sekret fra urinrørsmunningen og finnes det der betennelsesceller så har man pr. definisjon urethritt som skal behandles. Det må selvsagt alltid settes opp prøver for chlamydia, slik det er gjort hos deg, mycoplasma genitalium, som stadig blir vanligere, samt gonorebakterien. Får infeksjonen stå i lengre tid kan den spre seg til bitestikkelen og gi symptomer derfra, det er nok det du kjenner som ubehag i pungen. 


Du må finne deg en lege som har god kjennskap til seksuelt overførbare sykdommer, som f. eks. en spesialist i hud- og kjønnsykdommer eller en klinikk som steller med slike sykdommer som f. eks. en ungdomsklinikk eller spesialklinikker i de større byene, i Oslo Olafiaklinikken. Det er av interesse hvis din partner i denne mellomliggende tid har vært hos lege og hva som eventuelt ble funnet hos henne. At symptomer som du beskriver;- utslettet på penishodet, ubehaget i penis samt urinrørsplager og symptomer fra pungen minner ikke om hverken allergi, sopp eller psykiatri. Dette blir vanligvis meget bedre etter behandling. Lykke til og god bedring ! 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Alf Kristoffer Ødegaard ALLMENNLEGE
Kommersiell tjeneste Pris fra 259,-