Sykepleier og spøytestikk

Spørsmål

Hei. jeg bare lurte på en ting. jeg er sykepleierstudent og ble for en stund tilbake stukket av en brukt sprøyte. pasienten som brukte den hadde ingen sykdommer som smitter via blod så vidt jeg vet. men jeg er nervøs allikevel. Har tatt blodprøve, men har bare fått svar om ASAT og ALAT og de var innenfor normalverdiene. Tar det lang tid for man får svar på slike prøver, eller får man bare svar hvis det er noe galt med blodprøven? Hilsen sykepleierstudent

Kvinne, 21 år

Svar

Hei!

Det er ganske vanlig at helsepersonell håndterer potensielt smittefarlige stoffer som blod og liknende. At helsepersonell fra tid til annen også stikker seg på sprøyter er ikke ukjent, og alle arbeidsplasser skal ha en rutine for hvordan slikt takles.

De mest aktuelle sykdommene er hepatitt og HIV.

Etter et slikt uheldig stikk skal følgende gjøres:
- klem ut litt blod og vask deretter med såpe og vann i 10 minutter.
- etter dette skal huden renses med for eksempel klorheksidin.

Det må så tas blodprøver av den som har fått stikket og eventuelt av den som blodet stammer fra (hvis han/hun samtykker til dette).

Det er din overordnede som skal be om blodprøver fra "kildepersonen". Det skal tas blodprøver med tanke på hepatitt B, hepatitt C og HIV, ASAT og ALAT (leverfunksjonsprøver). Skaden skal også rapporteres til arbeidsplassen.
Disse blodprøvene skal gjentas etter 6 måneder. Hvis det er utslag på noen av de umiddelbare prøvene skal det også tas prøver etter 6 uker og 3 måneder. Først etter 6 måneder kan man være sikker på om man er smittet eller ikke.

Innen 48 timer skal det vurderes å gi immunglobuliner mot hepatitt B og/eller vaksine mot hepatitt B, litt avhengig om man har fått noen vaksinedoser fra før.

Hepatitt C og HIV finnes det ingen forbyggende behandling mot.

I 6 måneder etter sprøytestikket kan man ikke gi blod. Seksuell aktivitet må kanskje også "endres", ihvertfall hvis det er utslag på noen av blodprøvene underveis eller hvis kildepersonen var en mistenkt smittekilde.

Som du skjønner er det laget grundige regler for å følge opp slike stikkskader. Dessverre slurves det mye med dette på norske helseinstitusjoner. Som regel går det jo bra, men risikoen for å bli smittet er tilstede.

Jeg regner med at du har en overordnet kontaktperson i studiet. Du bør ta en prat med denne personen om dette selv om jeg forstår det har gått litt tid siden stikket.

Lykke til!