Svie ved vannlating

Spørsmål

Hei. Opplever at det svir når jeg tisser sammtidig når jeg klemmer på penisen. Har også fått noen prikker som jeg lurer på kan være

Mann 21

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Svie ved vannlating er vanligvis tegn på en infeksjon i urinveiene, som oftest ytterst i urinrøret. Den aller hyppigste årsaken til en slik tilstand hos unge menn som deg er at det foreligger det som kalles en urethritt eller urinrørskatarr. Denne er seksuelt overført og de bakteriene som forårsaker dette er enten chlamydia, gonore-bakterien eller en bakterie som kalles mycoplasma gentalium m. fl.  Den vanligste smittemåten er seksuelt samkvem, så som munnsex eller vanlig samleie. Behandlingen etter diagnosen er stilt er en antibiotikakur som vanligvis varer en uke. Partner skal alltid ha behandling. En slik urinrørskatarr kan også av og til foreligge uten at man merker noe, dette er ofte tilfelle hos kvinner. Ikke sjelden kan en samtale med den eller de siste sexpartnere være oppklarende. Man skal ikke ha sex i behandlingstiden. 


En annen årsak er en infeksjon litt lenger oppe i urinveiene som egentlig ikke har noe spesifikt navn hos menn, men kalles bare urinveisinfeksjon. Hos kvinner kalles tilstanden for blærekatarr og den smitter ikke seksuelt. Kvinner har betydelig kortere urinrør enn menn slik at det er kvinner som som oftest feiler dette. Etter diagnose er behandlingen også her antibiotika, men andre antibiotika enn de som blir brukt på den førstenevnte tilstanden. Hos kvinner kan det være mange årsaker til blærekatarr, som f. eks. nedkjøling, veldig mye sex i løpet av kort tid, annen generell sykdom samt andre tilstander som medfører en forandring i urinveiene. Hos menn er dette sjelden og slike tilfeller bør da alltid følges opp med nærmere undersøkelser av urinveiene. 


Du nevner noen hvite prikker på penishodet, men desverre er ikke bildet klart nok til at det er mulig å si noe om dette, imidlertid kan også forandringer av penishodets utseende, som f. eks. øket rødhet eller annen type utslett være tegn på den førstnevnte tilstanden. 


Som det fremgår kommer du ikke utenom en tur til fastlegen eller annen lege i primærhelsetjenesten slik at du får funnet ut hva dette dreier seg om;- dette er ikke noe du bør gå lenge med. Lykke til og god bedring ! 

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 259,-