Svårläkt sår

Spørsmål

Hei, jeg har hatt et sår på tå ved negl i halvannet år. Det begynte som en slags blemme som det kom fast/glatt tykt blankt geleaktig puss utav da jeg stakk hull på for å avlaste. Dette fortsatte flere måneder, også etterhvert med blodvann i etterkant.
I 3-4 måneder har det blitt fast/hard hevelse. Det som nå "kommer ut" er nå mer som vanlig puss og blod.

Har time hos hudlege i november.

Min mann har identisk sår som han fikk ca 6 mnd før meg.

Svar

Hei,
Om jag förstår det hela rätt så har du ett svårläkt sår vid nagelbandet på en tå. Hevelsen och rodnaden runt om tyder på en inflammation (betennelse). Det är vanskligt att säga hur såret uppstod från början. Det kan ha varit ett skav som blev infekterat av en normalt sett harmlös hudbakterie. Detta gav upphov till en måttlig irritation. Nu när du stakk hull kan det ha infekterats av en annan typ av sårbakterie kanske en Stafylokock. Du blev det hela värre med mer puss. Lokalisationen av såret kan ha gjort att det varit svårt att läka och att du därför har dragits med detta i flera månader. På svensk heter detta nagelbandinflammation. Man kan behöva rensa upp såret efter bedövning och i vissa fall tar man bort hela, eller en del av, nageln.

När jag ser din bild blir jag ändå lite osäker, och med tanke på det långdragna förloppet tycker jag ändå man får överväga ovanligare anledningar såret. Det finns olika typer av omgivningsbakterier som vanligtvis inte är så sjukdomsframkallande men som i vissa fall ger långdragna tillstånd. Det är bra att du hare en timme hos hudlegen. Det är trots allt tre månader dit. I ditt fall tycker jag man ska göra en dyrkning av vätskan från såret. Gå till din fastlege eller helsesyster, de kan göra detta utan problem. När fastlegen ser din nagel 'live' kanske han/hon är säker på att det är en allmindelig nagelbandsinfektion. I så fall vet de precis hur de ska göra.
Sammanfattning: Det är svårt att på bilden säga exakt vilken typ av sårinfektion du har. det kan röra sig om en nagelbandsinflammation vilket är ett vanligt tillstånd. På bilden kan man dock inte utesluta ovanligare orsaker till såret. En dyrkning är i detta fall nödvändig för att komma vidare och ge korrekt behandling. Uppgiften om din manns identiska sår är intressant, men det går inte att resonera kring detta förrän man har svaret på dyrkningen.
Hoppas detta var till någon hjälp!

Bästa hälsning,
Per Åkesson
Infektionslege