Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Subkliniske luftveisinfeksjoner

Spørsmål

Hei! En sjelden gang i blant våkner jeg med "influensalignende symptomer". Generelt veldig slapp og trøtt, og føler meg utmattet. Dette varer kun én dag (fra morgen til kveld), og så er det over. Opplevde dette sist for et par dager siden, og før det en gang i midten av desember 2020. Jeg kan fortelle litt om opplevelsen jeg hadde for et par dager siden: Våkner utslitt, og kjenner med en gang at det kommer til å bli en slik dag i dag. Er trøtt og irritert. Kan få litt irritasjon i hals. La ikke merke til om jeg hadde noe snue eller tett nese. Jeg besøkte et kjøpesenter og gikk litt rundt der, noe som gikk greit. Da jeg kom hjem igjen skulle jeg støvsuge, men følte jeg måtte ta meg en liten pause fordi jeg følte oppgaven ble for krevende. Neste morgen var alt som normalt igjen. Jeg merket ingenting til noe symptomer, og jeg gikk en lengre tur uten å merke noe da heller. Som regel pleier det å komme seg litt ut på kvelden. Da kan jeg plutselig våkne til og ikke føle meg trøtt lengre. Som sagt så er det helt borte neste dag. Har ikke notert meg når det skjer, men vil si det skjer én gang pr 1-2 mnd. Jeg fikk ikke lite søvn heller den natten. Sov nesten 9 timer. I natt fikk jeg 5 timer søvn (Hvor jeg våknet én gang), og merker ikke noe til disse symptomene. Tror derfor ikke det har noe med dårlig søvn å gjøre. Hva tror du det kan være? Dette er noe jeg opplever ganske sjeldent, men når jeg først opplever det er det ganske plagsomt. Føler ikke jeg får gjort noe fornuftig, og hele dagen går bort til "tull". Jeg jobber turnus, og pleier ikke å holde meg hjemme fra jobb de dagene jeg opplever dette. Jeg burde kanskje ha skrevet dette innlegget når jeg faktisk har symptomene, slik at jeg ikke glemmer å legge ved noen detaljer. Men tror jeg har fått med meg det meste. Takk for hjelpen på forhånd!

Mann 27
Svar

Hei.


Du er en frisk ung mann uten kjente sykdommer. Enkeltdager med slapphet og lett influensaliknende plager, inklusiv litt irritasjon i halsen m.v., hvor du er frisk igjen neste dag, er nesten ensbetydende med at du fått et luftveisvirus, som prøver å gjøre deg syk, men kroppens immunforsvar "vinner kampen", og derfor blir du bare "halvsyk" i en dag og ikke helt syk, og frisk igjen neste dag. Det er det vi kaller subkliniske infeksjoner, altså infeksjoner som ikke gir full sykdom. Det har vi alle fra tid til annen, og det må vi bare akseptere som en del av livet. Vi kan til og med se på det som en positiv ting, det at immunapparatet ditt virker så bra at det ikke blir full sykdom av det.

Vi er alle eksponert for virusangrep hele tiden, og kun i fåtallet av tilfellene blir det sykdom av det. Noen ganger får vi lette symptomer, subkliniske symptomer og snufser litt i en dag, mens andre ganger får vi full pakke forkjølelse eller influensa.


Du kan være rimelig sikker på at dette er forklaringen, for jeg ser heller ingen andre mulige forklaringer. Det finnes ikke sykdommer som bare gir slike plager en og annen sjelden dag.


Måten vi reduserer antall virusangrep på kroppen vet vi alle mye om pr idag med pågående covid-epidemi, altså håndhygiene og sosial avstand. Husk også å aldri ta fingrene opp i ansiktet når du ikke er hjemme, for da kan du ha virus på fingrene og plassere disse i nese, øyne og munn om du for eksempel klør deg litt, og det gjør vi ubevisst mange ganger daglig, om ikke vi blir bevisst på det og på den måten prøver å unngå det.


Håper informasjonen er til nytte for deg. Ha det bra.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-