Subfebril i i tidigt svangerskap

Spørsmål

Jeg er gravid i uke 5 etter første dag i forrige mens, og er bekymret fordi jeg nå har vært subfebril i totalt 8 dager sammenhengende. Første dagene med forkjølelsessymptomer: tett, rennende nese, tett i hodet, sår hals med rødhet i svelget. Passet med symptomstart 1-2 dager etter besøk hos forkjølet venninne. Problemet er at feberen har vedvart etter forkjølelsessymptomene har forsvunnet. Vanligvis når jeg er forkjølet varer feberen kortere enn andre symptomer, og maks. 2-3 dager. Tempen er normal (ca 37) om morgenen, men om ettermiddagen stiger den opp mot 38. Heldigvis er 38 den høyeste verdien jeg har målt, ellers på 37,8. Tempen stiger typisk etter litt aktivitet (handlet, ROLIG tur, matlaging..). Tempeen synker igjen etter halvtime-time i sengen. Før jeg legger meg er den som regel normal. Ingen forbedring foreløpig. Ellers har jeg fortsatt svak hodepine hver dag, trykkende, typisk som ved forkjølelse. Får markant pulsstigning av å gå rolig opp trappen. Driver med konkurranseidrett ellers og er i god form. Noe som gjør situasjonen vanskeligere er at jeg returnerte fra Brasil for 12 dager siden. Oppholdt meg i Minas Gerais og Rio de Janeiro. Jeg er også redd for at jeg kan ha fått en virusinfeksjon der, feks. Zika, og har allerede tatt blodprøver for dette. CRP var <5. Ingen helsepersonell jeg har snakket med hittil vet mye om disse trope-infeksjonene. Har du noen forslag til hva dette kan skyldes? Hvilke prøver jeg burde ta? Har også tenkt på tuberkulose og hypertyreose. Hvis man ikke finner noe agens som årsak til temperaturstigningen ønsker jeg å forhøre meg om det innebærer risiko for fosteret å være subfebril over lang tid så tidlig i 1.trimester, når nevralrør og forløp til organer dannes. Ifølge embryologien skal nevralrøret ha blitt dannet akkurat denne uken. Begynner å lure på om jeg bør vurdere abort siden jeg har denne langvarige «feberen», og siden det er så tidlig i svangerskapet og mtp. risikoen for Zika-infeksjon der testene har lav sensitivitet.

Kvinne 29
Svar

Hei och tack för ditt mail,

Min första synpunkt: Morgontemperatur om 37,0 grader är ingen feber. Formellt räknas inte heller 37,8 grader på kvällen som någon feber. Detta är ett bra tecken. Jag förstår din oro när temperaturen stiger under dagen men du behöver inte vara orolig vad gäller fostrets utveckling. Med all sannolikhet har du fått ett förkylningsvirus av din väninna. Trötthet och pulsstegring vid mild ansträngning får räknas som normalt vid en lättare virusinfektion.

Det enda som är viktigt i din situation är provtagningen som gäller Zikavirus. Detta har du ju redan gjort! Du har rätt i att provsvaren kan vara svåra att analysera. Det är brukligt att en infeksjonsspecialist är med när dessa ska tolkas. Ibland behöver man också ta nya prover avseende Zika om de första är negativa. Det är möjligt att detta ska göras i ditt fall. Jag tycker du ska ställa den frågan till din lege om provsvaren är negativa.

I detta skede finns det ingen anledning att utreda för vare sig tuberkulos, hypertyreos eler för något annat ovanligt tillstånd. Du ska inte heller överväga abort baserat på den här lindriga temperaturstegring. Ge det mera tid och se till att testerna för Zika tolkas på rätt sätt!

Hoppas detta var till någon hjälp,

vänlig hälsning,

Per Åkesson

Infeksjonslege