Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Stadig svie ved vannlatning.

Spørsmål

Hei, jeg er en kvinne på 58 år, som har fullført en antibiotikakur (Penomax 200 mg) på tre dager mot urinveisinfeksjon. Jeg hadde vage symptomer et par uker før det begynte å "brenne" etter tissing. Jeg kjenner godt igjen symptomene fra forrige infeksjon for noe over et år siden. Før det var det mange år siden. Jeg fikk resept av nettlege (bor langt fra legekontor) og etter at jeg testet urinen med urinstix (hjemme). Den slo ut på protein, elektrolytter, og blod. Jeg testet igjen etter en dag på antibiotika, med to ulike stix. Den slo ut mindre på de nevnte stoffene. Svien har avtatt en god del, men er der fortsatt. Morgenurinen kan ha litt grums, men de neste er klare og fine og med bare veldig vag svie. På kvelden er derimot den "første" urinen tåkete og det svir mer. Og den neste kveldsurinen igjen er bortimot glassklar. Jeg samler urinen i et rent glass for og "studere" den. Jeg drikker så mye jeg kan. Jeg har jobbet ekstremt mye i snart to måneder, ti, tolv timer syv dager i uka. Mye fysisk bevegelse. Har stress noe og si for at jeg har fått det, og for at jeg ikke er bra etter kuren? Jeg har "alltid", i allefall etter to barnefødsler hatt relativt ofte tissetrang og også en nervøs form for tissing (jeg har egentlig ikke behov, men det kan kjennes slik ut, og jeg føler jeg kanskje er litt "lekk", og at muskulaturen ikke er helt i orden). Jeg har "alltid" tisset også om natta, men det avhenger av hvor mye jeg drikker. Drikker jeg lite og ikke for sent på kvelden behøver jeg ikke det. Te virker umiddelbart vanndrivende, så det drikker jeg ikke. Men, hva gjør jeg nå? Jeg liker ikke den uklare urinen. Jeg har ikke feber, ikke smerter i ryggen eller utover flankene. De to siste dagene har jeg følt meg muskeltrett og tom når jeg våkner, kan det skyldes infeksjonen eller antibiotikaen? Jeg sover veldig dårlig og lite, har gjort det i mange år. Kan du "lese" noe ut av denne beskrivelsen? Jeg er ellers slank, ganske godt trent og sterk.

Kvinne 58
Svar

Det er avgjørende hva man finner i urinen. Om jeg finner blod og protein i urinen gjør jeg alltid urinmikroskopi, for å se etter tegn på infeksjon i en nyre. Det gir ikke mening å si at urinen "slår ut på elektrolytter". Mener du leucocytter, altså hvite blodlegmer? Hvis den er kraftig positiv på hvite blodlegemer  tyder det på infeksjon. Hvis man har infeksjon i nyre/nyrebekken vil ikke Penomax virke, men du burde i så fall hatt feber. Det kan dreie seg om resistente mikrober her. Om du ikke blir bra av en urinveisinfeksjon etter antibiotika bør det absulutt sendes inn en urinprøve til bakteriologisk dyrkning, helst etter minst to dager uten antibiotika.

Det at det er grums i morgenurinen skyldes sannsynligvis krystaller i urinen, som danner seg fordi morgenurinen er mer konsentrert enn den du produserer utover dagen.

Til spørsmålene dine: 

- Man for ikke urinveisinfeksjon av stress, og sress øker ikke risikoen for at antibiotika ikke virker.

- Man kan bli slapp av infeksjoner, men neppe av antibiotika.

Det du trenger å gjøre er altså å få fastlegen til å undersøke urinen din med urinstix. Hvis noe er unormalt på stix bør det gjøres mikroskopi og bakteriologisk undersøkelse.


Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-