smittsamhet vid clostridieinfektion

Spørsmål

Mann 80 år, bra form, ca 85 kg, høyde 1,75.
Brukt mye Dalacin 300 mg tabletter i månedsskiftet januar/februar og første halvdel mars. Fått diare som varte 2 måneder fra slutten av mars. Samlet vekttap 13 kilo.
Avføringsprøve 11. april med resultat: F-Clostridium difficile toksin A+B, Clostridium difficile toksin A+B. POSITIV. Tilleggsopplysninger: Resultatet er ikke akkreditert. Kommentar til undersøkelsen: Testen skiller mellom stammer som innehar genet for toksinproduksjon fra de som ikke har dette genet. Imidlertid undersøker testen ikke på selve toksinproduksjon/toksinet. Funnets betydning må derfor tolkes i klinisk sammenheng. Referanse til prøve: 24891/2017 Undersøkelsesstatus: Endelig
Diare slutt: Ca. 30. mai
Ny avføringstest 6. juni med resultat fortsatt Clostridium i tarmen, ifølge fastlegen.
(Alle datoer er i 2017).
Mine spørsmål: Hvor lenge er jeg smittefarlig? Kan jeg f.eks.besøke folk på sykehjem? Hvis ikke, hvor lenge må jeg vente med å gjøre det? Svarene må være absolutt pålitelige og i tråd med bestemmelsene i Norge.
Jeg er oppholder meg for tiden i Nord-Norge, og fastlegen min i Skien er på ferie.
Med vennlig hilsen
Roald Aronsen
Sveene 13
3731 Skien
Tel. 91715108
e-post: roaron@online.no

Svar

Hei,
Jag beklagar dina långdragna besvär med clostridieinfektion. Det är en välkänd risk vid antibiotikabehandling, Dalacin har haft ett särskilt dåligt rykte om att orsaka diarré men även många andra sorter kan ge samma tråkiga effekt. Sjukdomen beror på att antibiotika förstör tarmens normala balans av bakterier. Då får Clostridiebakterien en chans att ta plats och producera det gift/toxin som skadar tarmslemhinnan och ger diarré.
Det framgår inte av din text om du fick någon behandling. Vanligtvis ger man Flagyl, alternativt Vancomycintabletter. 10-14 dagars behandling är standard. Diarrén brukar ge sig inom några dagar så det förvånar att du hade besvär i sex veckor. Risken för recidiv, det vill säga nya symptom inom några månader är hög. För vissa patientgrupper räknar man med att 25% av de som först blir botade av Flagyl återfår Clostridieinfektionen.

Nu till din fråga om smittsamheten. Man brukar säga att man inte smittar längre när diarrén har försvunnit. Det var inte helt klart av din fråga om du har fortsatt diarré eller inte. Om du inte har diarré så går det bra att besöka sykehjemmet. Om du fortfarande har diarré finns en mycket liten risk för att du smittar någon. Observera att risken är ytterst liten. Om du är noga med handtvätt innan besöket och givetvis undviker toaletten på stället du besöker är risken minimal. Detta råd gäller alltså även om du hade ett positivt prov i juni. Det är symptomen (diarrén) som avgör smittsamheten.När det gäller smittsamhet är det omöjligt att ge ett svar som är absolut pålitligt. Det handlar alltid om att värdera risker. I fallet med clostridieinfektion så avtar alltså smittsamheten när själva symptomet försvinner, oavsett vad laboratoriesvaret säger.
Sjukdomen är inte anmälningspliktig i vare sig Sverige eller Norge. Det finns ingen smittskyddlag som förbjuder människor att besöka t.ex sykehjem även om man har clostridieinfektion.
Jag hoppas att mitt svar har kunnat ge dig någon vägledning. Om det är så att du har fortsatt diarré så tycker jag absolut att du ska söka hjälp för att bli av med detta. Man kan prova att ge t.ex. Flagyl i längre tid, upp till 6-8 veckor i nedtrappningdoser. Vissa sjukhus erbjuder också något som kallas faecestransplantation då man förstärker den normala tarmfloran. Det brukar vara en mycket effektiv behandling.

Bästa hälsning,
Per Åkesson
Infeksjonslege