Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smittefare på toiletter

Spørsmål

Hei!

Jeg lurer på om man kan bli smittet av klamydia ved vanlig toalettbesøk? Jeg tenker hvis man setter seg på toalettringen og det ligger noe urin fra en person som har klamydia og man selv får dette på låret/rumpen?

På forhånd takk for svar.

Svar

Hei og takk for brevet ditt. Svaret er nokså enkelt siden det altså ikke er tilfelle. Mikroorganismer, herunder virus, bakterier og protozoer som overfører infeksjoner i organene nedentil fra individ til individ er avhengig av omgivende varme, riktig fuktighet, riktig surhetsgrad samt en rekke andre faktorer som gjør at de nærmest øyeblikkelig vil slutte å eksistere med en gang de møter et annet system enn det som vanligvis omgir dem. Rent logisk kunne man kanskje tenke seg at slikt skulle kunne skje, men all erfaring er at slike infeksjoner smitter ved seksuell kontakt. Dette da i motsetning til mikroorganismer som sprer seg ved f. eks. hoste, som er tilfelle med det vi forbinder med måten luftveisinfeksjoner sprer seg på. Amerikanerne gjorde i forbindelse med HIV-epidemien en rekke gode arbeider som undersøkte smitteveier i slumområder i verden der folk bodde og oppholdt seg under svært trange og fattige kår og konkluderte med at dårlige sosiale forhold ikke hadde innflytelse på smittemønstre vedrørende seksuelt overførbar sykdom generelt og HIV spesielt.

Dette medfører med andre ord at man trygt kan benytte toiletter som andre har brukt før og ha en adferd som er vanlig og hensiktsmessig i slike situasjoner. Alle vil nok synes at det er lite tiltalende hvis man finner et toilett som er forlatt av noen som muligens ikke har de samme krav til ordentlighet og hygiene som de fleste av oss har. Ikke alltid er slikt like hyggelig, men noen smittefare vedrørende seksuelt overførbar sykdom inkludert chlamydia, som jo er en av de vanligste seksuelt overførte sykdommene vi har, foreligger ikke.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?


Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-