Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smitte

Spørsmål

Hei, jeg er en typisk overbeskyttende hønemor som i overkant bekymrer meg for at noe alvorlig skal skje barnet mitt. Jeg sliter ganske mye med helseangst og er fryktelig redd for alt som har med bakterier å gjøre.

Jeg sitter nå våken etter å ha ammet barnet mitt på seks mnd. Under ammingen veiver barnet med armer og ben og klarer å føre fingrene sine(ikke alle) i nesen min, og deretter i munnen sin! Jeg rakk ikke å vaske hendene hans, noe jeg alltid gjør ellers dersom dette oppstår.

1) Jeg lurer på om han kan ha fått i seg bakterier som er farlige og hva kan skje som følge av denne handlingen? Og isåfall når vil eventuelle symptomer oppstå?

Barnet er atopisk med flere episoder av betent eksem og han har diverse allergier, dette spiller også en stor rolle i at jeg bekymrer meg siden han er såpass sensitiv. Vi har vært hos hudlege/barnelege og har god smøreplan for plagene.

En annen ting jeg ønsker å forhøre meg om, barnet rister/grøsser som oftest rett før han tisser. Denne ristingen varer bare par sekunder og har er ikke bevistløs når det skjer. Jeg har spurt flere om dette, inkl barneleger og helsesøster men ingen har svar å gi hvorfor det skjer. Det har pågått i flere mnd og han virker ikke å være plaget. Det skjer par ganger ila dagen.. og ikke alltid hver dag men ofte ila uka. Noen ganger hver dag. Høres dette farlig ut?

Svar

Hei! Alle mennesker er stadig i kontakt med bakterier. Det er umulig å unngå dem, da de finnes overalt. En person uten immunforsvar klarer ikke å overleve mange dagene pga stadig angrep av bakterier og virus. Det er lett å bli angstelig overfor bakterier og smitte. Det er derfor viktig at man ikke overfokuserer på dette og følger vanlige råd og håndvask mm. Dersom barnet ditt tar i nesen din for deretter å putte fingeren i munnen, utgjør ikke dette noen nevneverdig infeksjonsfare. Magesyre og immunforsvar klarer å tilintetgjøre dette. Vanlig tid fra smitte til symptomer oppstår er vanligvis rundt en uke, helt avhengig av type bakterier. I dette tilfellet ville jeg altså ikke bekymret meg.
Ang. risting før vannlating, så er ikke det helt uvanlig. Det har ingenting med kramper eller epilepsi å gjøre, men sannsynligvis aktiveringen av det ikke-viljestyrte nervesystem som brukes ved vannlating og reflekser. Dette er ikke utrykk for noen sykdom.

Annonse

Fikk du ikke svar på det du lurte på?

Spør vår fagperson, eller en av våre andre spesialister, og få svar innen 3 dager.

Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Få svar innen 3 dager for 299,-