Smitte munnsex

Spørsmål

Hei Jeg fikk kjønnsvorter av en tidligere kjæreste og har fått herpes av min nåværende. Kjønnsvortene ble etter en lang periode til slutt borte etter behandling med laser og hadde vært borte lenge før jeg møtte min nåværende. Han har til nå ikke hatt noen symptomer på dette. Var hos legen når jeg fikk mitt første utbrudd av herpes, men da prøven kom bort på laboratoriet fikk jeg aldri beskjed om hvilken type det var. Da jeg har hatt flere utbrudd etter det første (som var svært kraftig) som også har vært svært plagsomme antar jeg at jeg har type 2. Min kjæreste har aldri vært plaget eller hatt noen synlige sår. Kjæresten min har et ønske om munnsex, noe jeg er bekymret over. Har lest flere steder at type 1 kan smitte fra munn til underliv, men finner ingen ting om at type 2 eventuelt kan smitte til munn. Jeg er imidlertid helt sikker på at jeg har lest en avisartikkel om at oralsex kunne medføre svært plagsomme blemmer i munn og at dette var et økende problem hos unge jenter. Har også lest at man skal kunne få kjønnsvorter i munnen av oralsex. Stemmer dette? Om man likevel har disse to virusene i kroppen, kan de dukke opp andre steder i/på kroppen, dvs fra underliv til munn/munnhulen? Takknemlig for svar. Kvinne, 27 år

Kommersiell tjeneste fra Lommelegen:

Har du spørsmål om din egen helse?

Spør en spesialist i dag og få svar allerede i morgen

Svar

Kjønnsvorter eller kondylomer som det heter på fagspråket kan man få i munnhulen, men det er veldig sjeldent. Men det kan ikke utelukkes, for å si det slik. Men vanligvis sitter kjønnsvorter på slimhinnen på kjønnorganene hos menn og kvinner.
Når det gjelder herpes, så er det to typer av viruset som kan gi dette på kjønnsorganene - det er det vi kaller herpes type 1 og herpes type 2. Man kan smitte med herpes type 1 ved munnsex til kjønnorgan og gi genital (kjønns)herpes: Men vanligvis hvis man er smittet av type 1, som man ofte er som leppeherpes i ungdom (altså ikke kjønnslig) så har man et godt immunforsvar som gjør at man sjelden får utbrudd av herpes type 1 på kjønnsorganene. Herpes type 1 gir sjeldnere enn type 2 utbrudd på kjønnsorganene.
Men som sagt begge typer herpes kan smitte ved munnsex.
Er man smittet med herpes og har utbrudd på kjønnorganene som sår, så bør man avstå fra sex så lenge det er sår. Ellers bør man bruke kondom.

Har du spørsmål om Allmennmedisin?

Spør en av våre spesialister og få svar innen 1 – 3 virkedager.

  • Få skriftlig legesvar på mail
  • 100 % anonymitet
  • 30 leger fra 10 ulike fagfelt
Still et spørsmål
Brynjulf Barexstein ALLMENNLEGE
Pris fra 199,-