Har du spørsmål til legen?

Doctor photo

Har du spørsmål til legen?

Skriv anonymt til en av våre spesialister og få svar innen én eller tre dager. Send spørsmål nå!

Smitta från hundens avföring

Spørsmål

1)Hei. Jg har en datter på snart 15 mnd og 2 små hunder.Jg er for tiden livredd for avføringen til hundene.Vi har alltid luftet de i hagen og bak huset i et lite skogsområde.Der har vi ik ofte tatt opp avføringen deres da folk ik går der.Vi stoppet å lufte de der i sommer. I hagen vår har vi tatt opp avføringen av og til, men oftere i d siste grunnet frykten for smitte til min datter.Gammel avføring kan gjøre småbarn blinde og gi hjerneskader,derfor er jg redd. Forrige fre fant vi avføring bak sofaen fra enten katten som bodde her fra feb t juni i år da vi leide ut leiligheten, el fra en av mine hunder.De ble vasket opp!Jg tok av trekkene på sofaputene (mest sannsynlig var d ik avføring på trekkene da avføringen vi fant, var bak sofaen, nede langs gulvet og litt oppover veggen).Jg kjøpte grinder for å ha hundene på kjk imens.Dette var forrige fre,og jg skulle vaske trekkene idag (trekkene har liggi i stua). Inatt gikk hundene fritt her pga en glipp,og d ser ut som hundene har liggi på sofatrekkene og kanskje vært på sofaputene uten trekk og kanskje på soverommet t min datter og kjk. Hva må til for at gammel avføring skal være farlig for datteren min?Hvis d kom litt gammel avføring på putetrekkene,og hundene har gått på disse for så å gå på de utildekte putene i sofaen og inn på rommet til datteren min som ligger ganske lavt ned mot gulvet i senga der stellebordet hennes og er; er d nok for å smitte ho? 2) Vi har et bad som bør pusses opp pga fuktskade og gamle rør. Slukene på badet er ofte tette og vi må bruke plumbo el klor for å åpne de litt.Jg synes d er ekkelt å bade datteren min her. Jg er redd for at bakterier fra sluket og fukten på veggen som badekaret og dusj er inntil, skal smitte min datter under bading.Så vi har pleid å bade henne hos svigerforeldrene mine i d siste. Er d farlig å bade henne her hos oss, mtp bakterier fra sluken som er rett under badekaret, der vi fyller baljen hennes?El er det trygt når vi regelmessig tar plumpo el klor i sluka? Mvh

Kvinne 35
Svar

Hei och tack för din frage,

1. Du kan vara helt lugn. Det finns ingen farlig sjukdom som smittar från hundens avföring till människa. Åtminstone inte i Skandinavien. I underutvecklade delar av Asien finns en masksjukdom som har hunden som värd. I våra länder ser vi denna sjukdom endast hos flyktingar eller andra som nyligen kommit från dessa länder. Den sjukdom som du nämner som kan göra småbarn blinda och ge hjärnskador är helt okänd för mig, jag vet inte vad detta är. Såvitt jag vet så finns ingen farlig sjukdom som sprids via hundens avföring.

2. Jag vet inte exakt hur det ser ut hos er men jag tvivlar på att det skulle vara farligt att bade dattern hos er. Om du rengjort med klor regelbundet har jag svårt att se vad som skulle kunna smitta henne. Jag har aldrig stött på något fall där infeksjon har spridits via sluket i badrummet till en människa. Så du kan vara lugn här med.

Hoppas detta var till någon hjälp,

Med vänlig hälsning,

Per Åkesson

Infeksjonslege