Smerter i magen på den ene siden

Spørsmål

Hei. Sender inn spørsmål på vegne av min beste venninne. Hun har alltid har regelmessig menstruasjon, og gått på p-piller. For 3 uker siden fikk hun ikke mensen, og ikke fått enda. Hun oppsøkte lege og tok tester og fant ut at hun hadde hatt klamydia, noe hun har hatt i ca 1 år. En/to uker før hun dro til legen hadde hun veldig magesmerter på høyre side, og har sagt til meg at hun har følt seg veldig rar i kroppen, hormonene har vært veldig opp og ned, og hatt mye humørsvingninger. Hun er nå veldig redd for at hun kan ha fått en betennelse i eggstokken og hva faren for å bli steril Pga dette er. Hun går på antibiotika nå, men er så nervøs, fordi hun ikke skal ta nye prøver før om 2 uker.

Kvinne 20
Svar

Hei og takk for brevet ditt. Du skriver at veninnen din går på antibiotika. Sannsynligvis har hun jo da fått forskrevet dette antibiotikum av en lege, antagelig på grunn av funn av en betennelse nedentil. Du skriver ikke noe om hvilket funn som er gjort, altså om årsaken til antibiotikakuren, men det vanlige er at hun har fått konstatert en urethritt, altså den mest vanlige seksuelt overførbare infeksjonen.  Hvis det er slik at hun senere, altså etter det primære legebesøket, dvs. antagelig under antibiotikakuren igjen har fått økende magesmerter på den ene siden må hun oppsøke lege igjen. Dette gjelder også hvis hun har fått tiltagende sykdomstegn som tretthet, slapphet, eventuelt feber etc. Magesmertene, hvis de er kommet tilbake, kan tyde på at hun, som du skriver, har en mer omfattende infeksjon enn det som er vanlig ved urethritter. Hvis infeksjonen omfatter en eller begge eggstokker og/eller  eggledere må hun ha en lengre antibiotikakur. Dette kan legen finne ut av ved å undersøke henne igjen. 


En annen ting man alltid må tenke på er om smertene på den ene siden kan tyde på at hun kan ha en graviditet utenfor livmoren, noe som vel kke helt kan utelukkes siden hun ikke har hatt menstruasjon på over tre uker.  Dette er forsåvidt en sjelden tlstand, men må alltid tenkes på når slik ensidig smerte foreligger.  Hvis hun har fått blødning i tillegg er det helt essensielt at det snarest mulig blir tatt en gravitest for å utelukke denne tilstanden som kan få et alvorlig forløp hvis den ikke blir dagnostisert. En annen differensialdiagnose som også alltid må tenkes på ved ensidige magesmerter er om det kan foreligge blindtarmbetennelse eller appendicit. Den må selvsagt alltid behandles og det vanlige er jo da at blindtarmen fjernes. Det viktige er at hun kommer seg til legen for å finne ut av dette. God bedring og lykke til ønskes henne !