småmark

Spørsmål

Kvinne,36 år,smittet av småmark september2016-blir ikke kvitt dem! Uttallige vermox-kurer, 4 zentel-kurer, symptomer uteblir 3-max4 dager etter kur, for så å gjennopstå på ny. Symptomer: våkner HVER natt mellom kl 00-05 av INTENS kløe inni og utenpå anus. Tar ALLE hygiene-forholdsregler anbefalt.Hyppig dusj-2 ganger daglig. korte negler/negleskrubb,bytter undertøy 3 ganger daglig osv. Medisinen er rett og slett for dårlig her i Norge. Infeksjonen går sterkt utover min psyke.Begynner å isolere meg og vil ikke ha intimkontakt med noen.Mye skam. Medisinene dreper voksne mark men IKKE egg&babymark.Norge må komme med nye medisiner.Har fulgt oppskriften nøye-gjentatte kurer-ekstrem nøye hygienetiltak. Jeg klarer ikke mer. Depresjon kommer snikende. Fatigue og dårlig nattesøvn ødelegger mye. Har sett småmarken med egne øyne på natten.konstatert at det er småmark. Hjelp meg vær så snill.

Kvinne 36
Svar

Hei och tack för ditt mail,

Detta verkar vara ett svårt problem för dig och tyvärr har jag inte så mycket hjälp att ge dig. Vermox och i svåra fall Zentel är de enda virksamma medel jag känner till. De används i hela världen. Du har rätt, ägg dreps inte av Vermox. Man brukar ge rådet att ta en ny behandling 2 uker efter den första. Detta är för att egg som blivit mark efter också ska behandlas. Detta vet du redan eftersom du säger att du tagit uttalige Vermox-kurer. Vad gäller läkemedel har jag inget bättre råd att ge.

Förutom läkemedel så är det hygien-åtgärder som gäller. Detta verkar du också ha koll på. Det som inte skriver är om det finns fler som bor i ditt hem. I så fall måste de också behandlas samtidigt som du. Man kan vara bärare av mark utan att få symptom och då sprider man smittan. Eftersom det har blivit ett så stort och långvarigt problem för dig så kanske du ska tänka lite annorlunda vad gäller hygien och platser där mark och ägg kan gömma sig. Jag förutsätter att du byter lakan och handdukar när du tar en Vermox-kur. Kan du för exempel prova att byta säng i någon vecka? Fundera över fler platser där du ligger och sitter och som vara ett ställe där egg överlever.

Jag beklagar att du har så mycket besvär av detta, ledsen att jag inte kan ge dig en självklar lösning,

Med vänlig hälsning,

Per Åkesson

Infeksjonslege