Slapp og trøtt 1/2 år etter kyssesyken!

Spørsmål

Hei. Jeg har en sønn på 10 år som i sommer hadde kyssesyken. Han hadde da ikke forstørret milt og fikk lov av legen å trene så mye han ville. Nå etter jul har han vært slapp hatt mye vond i hodet mistet litt matlyst. Han var nettop til ultralyd og den viste forstørret milt. Han hadde også litt lite røde blodlegmer. Det ble ikke funnet noe virus. Han får nå ikke lov til å trene. Kan det være kyssesyken som henger i ennå. Han var ikke i så dårlig form i sommer da han hadde den. Legen vår sier at vi bare skal se tiden an. Er jeg bekymret for ingenting. Føler jeg maser for mye når jeg tar det opp med legen vår.

Kvinne, 29 år

Svar

Kjære deg!

For det første: Når det gjelder barna våre, så må vi foreldre få lov til å være bekymret, og alle leger bør har forståelse for det! Derfor synes jeg ikke du skal tenke på at du må skåne legen din for spørsmål når det gjelder sønnen din! Tvert i mot: spør og grav! Det er helt unødvendig at du skal gå rundt å være bekymret på den måten!

Det er ikke uvanlig å bli svært slapp og sliten i lang tid etter kyssesyken. Jeg er ikke noen ekspert på området, men synes kanskje at så lenge som over et halvt år er litt i lengste laget. De stedene jeg har lest om kyssesyke, står det flere steder at det kan gå "måneder" før man er tilbake i form igjen.

Dersom sønnen din blir dårligere nå i steden for bedre, synes jeg det er god grunn til å undersøke ham nærmere. Hvis han har lite røde blodlegemer, anemi, bidrar jo det til at han føler seg slapp og trøtt. Kanskje han bør behandles for det.

Jeg regner med at legen din har tatt alle mulige andre blodprøver for å utelukke om det kan være noe annet enn kyssesyke nå? Spør om det.

God bedring med sønnen!